Stalno iznova, električari dolaze u situacije u kojima je potrebno proceniti bezbednost zbog uticaja vode na opremu. Čak i kućišta sa najvišim stepenom zaštite, kao što je IP68  ne mogu uvek garantovati apsolutnu pouzdanost. Pod eksremnim uslovima, kondenzacija se može javiti unutar kutije, što može dovesti do oštećenja električne opreme.

vodootporne 1

Ventilacija je često dovoljna da bi se kondenzacija sprečila, pa ipak postoje slučajevi kada je izvođenje ventilacije nemoguće, kao što je recimo slučaj kod postavljanja kutija potpuno potopljenih u tečnost, kod opreme za pranje ili u zonama koje mogu biti potopljene – kejovi, šetališta pored reke, luke, fontane.

vodootporne 2

Hensel u ponudi ima rešenje za ovaj problem, to su kutije namenjene upravo ovim ekstremnim uslovima. U ove nove kutije, nakon zatvaranja usipa se samostvrdnjavajuća tečnost koja se pretvara u elastičnu vodonepropusnu masu i potpuno izoluje opremu u kutiji, štiteći je od vode i kondenzacije. Masa ima izuzetne elektroizolacione karakteristike. S obzirom da je transparentna, moguće je vizuelno kontrolisati spojeve u bilo koje vreme. Konektori se takođe mogu proveravati i nakon zalivanja, jer je elastični materijal samolepljiv. U slučaju potrebe za popravkom ili promenom materijal se lako uklanja.

vodootporne 3

Hensel KF WP kutije dolaze u paketu sa ovom “vodonepropusnom” komponentom koja ne sadrži halogene, silikom ni izocijanate. Sama tečnost je neotrovna.


Više informacija: Sobel d.o.o., Ustanička 125-I, Šumice, 11000 Beograd, Srbija, Tel/fax: 011/3087-507, 3087-064, http://www.sobel.rs

Aleksandar D.
Follow me