9.3 TOTAL SCORE

teenage engineering op-z

Muzički uređaji
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 7
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Divan zvuk
  • Ogromna funkcionalnost
  • Ekstremno portabilan
CONS
  • Strma kriva učenja
Bottomline

OP-Z je moćna mala kutija sposobna za čitav niz različitih stvari, sa najboljim sekvencerom na tržištu - ali ova ogromna snaga je praćena i zahtevnom krivom učenja.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

U prošlom broju već smo imali u rukama odličan teenage engineering POM-400 sintisajzer i POM-16 sekvencer, i nakon što smo bili oduševljeni koliko su fantastični i prepuni iznenađenja, želeli smo još. Srećom, neverovatni ljudi iz kompanije teenage engineering su nam poslali i ovaj OP-Z i prvi dodatak dizajniran za njega – oplab modul.

Sada, hajde da proniknemo u to šta je tačno OP-Z – pošto je on naoko prilično mali paket! U njegovoj srži je sekvencer sa 16 track-ova koji je sposoban da sekvencira širok spektar različitih stvari. Oko njega su četiri sintisajzera za bubnjeve, sposobna da svaki učitaju po paket sa 24 sample-a, četiri sintisajzerska track-a, sposobna da učitaju jedan od više dostupnih synth engine-a. Svaki od ovih sintisajzerskih track-ova ima i moćan PCM sempler. Slede dva rack-a za efekte, track za „tape“, master track, i konačno, imamo jedinstvene „performance“, „module“, „DMX light“ i „motion“ track-ovi.

Gledajući fizički format, OP-Z je mali. U poređenju sa (već polu-džepnim) POM-16, OP-Z je iste širine, ali upola manje debljine i skoro pola njegove visine. U ruci, doduše ostavlja osećaj izuzetno čvrstog uređaja, čije je kućište izrađeno od ubrizganog poliarilamida IXEF 1022 PARA, ojačanim sa staklenim vlakima. Ovo je unikatna odluka proizvođača, ali daje vitkom uređaju zavidan strukturalni integritet. Ovaj materijal takođe svakom OP-Z-u daje prugastu mramornu površinu, za koju teenage engineering tvrdi da je jedinstven na svakom uređaju – što je svakako simpatično!

Prednja strana OP-Z sadrži niz dugmadi i beskrajnih rotacionih enkodera, ali za razliku od nekih prethodnih uređaja kompanije, ovde nema displeja. Umesto toga, teenage negineering se odlučio za opcionu prateću aplikaciju koja radi na iOS-u, Android-u i macOS-u i povezuje se sa OP-Z preko Bluetooth-a. Ovo je neočekivano elegantno rešenje. OP-Z radi savršeno samostalno, jer ono što aplikacija zapravo radi je vizualizacija mnogih stranica dostupnih podešavanja i parametara. Kroz upotrebu smo ustanovili da smo se sve manje oslanjali na nju, kako je vreme odmicalo, dok smo se sve više oslanjali na izuzetno promišljen način na koji sam OP-Z predstavlja podatke koristeći sopstveni niz ugrađenih LED dioda.

Rotacioni enkoderi su takođe vredni pomena, jer su to vrhunski magnetni enkoderi sa kugličnim ležajevima – i pri radu sa njima osećaj je neverovatan. Ovo može zvučati kao sitnica, ali pošto se ova četiri diska koriste u skoro svim podešavanjima parametara, osećaj koji daje rad sa enkoderima oblikuje ogroman deo OP-Z iskustva.

Na levoj strani uređaja nalaze se prepoznatljivi žuti kombinovani prekidač za napajanje i potenciometar za jačinu zvuka, dok se na njegovoj zadnjoj ivičnoj strani nalazi zanimljivo dugmence osetljivo na pritisak koja omogućava pitch bending i dodatnu funkcionalnost tokom sekvenciranja. Na desnoj strani se nalaze audio priključak od 3,5 mm i USB-C port (odlično!), dok se na gornjoj strani nalaze četiri dugmeta koja otvaraju važne podmenije – prikaz projekta, mikseta, metronom i “ screen“ mod.

Tu je i ugrađeni 2-in-2-out audio interfejs za prenos projekata na računar radi dalje obrade. OP-Z takođe ima slot za modul za ekspanziju koje dodaje funkcionalnost ili IO samom uređaju. Punjivu bateriju može zameniti korisnik sam – a ceo zadnji poklopac se drži na mestu gumenim šrafovima. Ovo je retko, ali dobrodošlo rešenje u današnjoj eri delova koje korisnik ne može zameniti.

Takođe bismo želeli da napomenemo da je trajanje baterije prilično pristojno. Koristili smo je 5 do 6 sati sa uključenim Bluetooth-om, a nešto više bez njega. Baterija se takođe puni veoma brzo. Sve ovo zvuči impresivno, a još nismo ni zagrebali ispod površine da bi videli šta ovaj neverovatni uređaj može da uradi. Hajde, dakle, da detaljno analiziramo karakteristike, jednu po jednu, i vidimo šta mnoge od njih čini jedinstvenim.

Sekvencer

U srcu OP-Z nesumnjivo leži njegov moćni sekvencer. To je sekvencer sa 16 track-ova i 16 step-ova (koji se zapravo može proširiti do 384 step-ova, ali više o tome kasnije) sa neverovatnim karakteristikama. Svaki od 16 track-ova je potpuno nezavisan, sposoban da sekvencira različitim brzinama i ima prilagođeni broj step-ova. Mnogi sekvenceri bi se ovde mučili, ali ako imate jednu sekvencu sa 7 step-ova, od kojih je svaki po jedan otkucaj dug, i istovremeno drugu sekvencu, sa 5 step-ova, svaki dužine od po tri otkucaja, OP-Z vas tu pokriva. Ovo efikasno omogućava kreativno složene ritmove i mnoge promenljive kombinacije čak i sa najmanje materijala.

Svaki glavni step je dalje podeljen na 24 segmenta, te je ukupno 384 step-ova dostupno po sekvenci. Svaki od ovih 384 step-ova može da sekvencira do 4 note istovremeno. Ovo je dovoljno prostora za složene melodije i progresije akorda – i jedna je od najrobustnijih opcija sekvenciranja koje se nude u industriji. Osim što jednostavno nude veći broj nota, ovi dodatni step-ovi povećavaju vremensku „rezoluciju“ i mogu se koristiti kao mesta za pomeranje pozicije note, omogućavajući sekvence koje zvuče inherentno ljudskije.

Step-ovi na OP-Z mogu biti ručno i precizno uneti direktno u sekvencer ili uživo snimljeni. Postoji i moćna opcija kvantizacije. Jedan mali nedostatak korišćenja svih 384 step-ova je potreba da se oni snime uživo. Sekvencerski grid fizički dozvoljava samo do 16 koraka po sekvenci. Šteta – ali nešto što ažuriranje firmvera sigurno može popraviti!

Sve kreirano na OP-Z se čuva u okviru projekata u memoriji. Svaki od ovih projekata može sadržati do 16 pattern-a (razmišljajte o pattern-ima kao o DAW loop-ovima – pattern sadrži sekvencu po svakom track-u i sva podešavanja za taj track), i oni se mogu povezati u bilo kom redosledu omogućavajući da se čitavo delo napiše od početka do kraja. Završeni nizovi pattern-a mogu se sačuvati u jednom od deset slotova. Za izvođenje uživo, paterni se mogu ručno menjati, pri čemu OP-Z inteligentno spaja prethodni sa sledećim.

Ali ovde ima više. Toliko mnogo više.

Vidite, dok je 384 koraka po sekvenci prilično impresivno – OP-Z ide čak dalje – unoseći malo nauke u muziku kroz step komponte. Step komponente nude manipulaciju step-ova kroz logičke dijagrame i izuzetno su moćne. Naime, oni nude način da se sekvenca promeni tako da svako uzastopno ponavljanje zvuči drugačije ili da se pojedinačni step-ovi detaljno podese po želji.

Komponente kao što su pulse i pulse hold omogućavaju produženje pojedinačnih stepova do devetostrukog, dok komponente kao što su ramp up, ramp down i random nude način da se visina nota koja se svira tokom step-a podesi. Verovatno najmoćnije komponente su tri „spark“ komponente – parameter, component i trigger „spark“. Oni govore sekvenceru da čita parameter lock-ove, primeni step komponente ili čita same note samo na određenim ponavljanjima sekvence. Na primer, možete imati stepove 1, 3 i 7 koji se sviraju u svakom drugom prolazu, dok stepovi 2 i 8 sviraju samo u svakom trećem prolazu, dok se ostali stepovi izvode normalno. To je prilično sofisticiran automatizacioni sistem – koji omogućava neuporediv stepen kreativnosti dok pišete muziku na OP-Z.

Pomenuli smo parameter lock-ove u prethodnom paragrafu, pa hajde da objasnimo o čemu se radi. Skoro svaki parametar na OP-Z-u, bilo da se radi o LFO podešavanjima, parametrima oscilatora, filterima ili efektima (ali uz primetno izostavljanje pitch benda) se takođe može sekvencirati. Osim što nose do četiri vrednosti nota i bilo koji broj step komponenti, step takođe može da nosi i informaciju o ovim parametrima.

Parameter lock-ovi u osnovi govore sintisajzerskim mašinama da sekvencera „nije briga koja su podešavanja trenutno, već da u ovom step-u moraju biti tačno onakva kako je navedeno u lock-u“. Zaključavanje parametara se može ručno podesiti držanjem dugmeta stepa i podešavanjem parametra ili se može snimiti uživo. Ovo su izuzetno moćni dodaci ionako (pre)sposobnom sekvenceru, ali nisu dorasli pravoj DAW automatizaciji. Ipak, glatke promene nekih parametara se mogu postići upotrebom LFO-a.

Konačno, dok dugmad na OP-Z nisu osetljiva na različiti pritisak (kako biste, zaboga, uspeli da ih spakujete u tako mali uređaj?), OP-Z sekvencer je savršeno sposoban da beleži note velocity parametar. Držanje dugmeta za step i korišćenje pitch bend dugmenceta menja jačinu zadržanog stepa u zavisnosti od primenjenog pritiska. Ako koristite eksterni MIDI kontroler (što preporučujemo kad god je to moguće – iako je ugrađena klavijaturica odlična za upotrebu u pokretu, ipak je malo premala za ozbiljniji rad), imajte na umu da OP-Z podržava ekspresivan unos.

Tu je i čitav niz „punch-in“ efekata. Oni su implementirani na sličan način kao i oni koji se nalaze na te-ovim pocket operatorima (ovo su moćni, džepni uređaji za generisanje zvuka koji pomalo liče na kalkulator sa ozbiljno dobrim zvukom na izlazu – naići ćemo na njih kasnije tokom ovog prikaza). U suštini, dok se sekvenca izvodi, pritisnite dugme na tastaturi i gledajte kako OP-Z izvrće vašu sekvencu na različite načine i primenjuje različite efekte na tonove. Opcije ovde su više usmerene na izvođenje uživo, ali su svakako dobrodošle i donekle karakteristične za kompaniju. Sve u svemu, sekvencer na OP-Z-u je neverovatan. A takve tvrdnje ne iznosimo olako. Spada u red velikana u industriji – poput Digitakt-a ili Keystep-a, ali u tako kompaktnom pakovanju da izgleda gotovo magično.

Synth Engine i Sample Pack

OP-Z nije samo sekvencer. Takođe je izuzetno svestrana ritam mašina, sintisajzer i sempler. Ovi delovi OP-Z su zasnovani na nečemu što teenage engineering naziva „engines“ – koji su u osnovi algoritmi digitalne sinteze. Korisnicima OP-1 neki od njih su možda već poznati – kao što su cluster, digital i volt, dok su neki, kao bow i electric, potpuno novi engine-i razvijeni za OP-Z. OP-Z ih ima ukupno 12, od kojih svaki ima dva jedinstvena parametra, a ostali su standardni – rezonantni filter, envelope, LFO. Ovo je manje od OP-1-ova 4 unikatna parametra, ali i dalje nudi mnogo raznovrsnosti za dobijanje sjajnih i jedinstvenih zvukova.

Hajde da brzo pređemo kroz listu dostupnih sintisajzera, zajedno sa našim idejama o njihovom radu (teenage engineering zapravo ne dokumentuje kako oscilatori interno funkcionišu, tako da pišemo na bazi onoga što smo videli na osciloskopu i šta možemo čuti).

Saw

Čini se da se sintisajzer testerastog zvuka zasniva na dva modulirajuća talasa, sa velikom dozom filtriranja. Izgleda da parametar 1 (P1) kontroliše attack tona, dok parametar 2 (P2) kontroliše boju sustain-a. Sposoban je da proizvede dražesne chiptune lead zvukove, ali ujedno i jedinstvene perkusivno-žičane, uz niske vrednosti P1 i visoke vrednosti P2, i uz odgovarajuće podešen oblik envelope-a.

Electric

Ovaj zaista blista sa pečevima pad tipa. Složeni talasni oblici koji se stalno menjaju daju mu jedistvenu boju zvuka. P1 kontroliše cross-modulaciju između njih, dok P2 kontroliše cross-modulaciju između signala i dodatnog jednostavnijeg talasa, stvarajući efekat sličan tremolu.

Cluster

Cluster je divan engine koji koristi nekoliko blisko štimovanih oscilatora da bi načinio divan, bogat zvuk. Izgleda da P1 kontroliše štim ovih talasa, dok se čini da je P2 neka vrsta niskopropusnog filtera sa malo indukovanog šuma. Cluster odlično radi za backing melodije i jedan je od naših omiljenih endžina. Zvuči gotovo nostalgično i daleko, ali izuzetno simpatično. Vetroviti pad-tip zvuci takođe zvuče fantastično sa njim.

Digital

Digital je najjedinstveniji OP-Z engine. Definitivno. On zvuči grubo, ludo i skoro zlo. I iskreno – nemamo pojma o tome šta se ovde dešava iznutra – ali je ludo i volimo ga. Naša pretpostavka je da su to dva oscilatora, sa glavnim oscilatorom promenljivog oblika (skoro nalik wavetable-u) i filtriranim kvadratnim podoscilatorom. Ovo dvoje zvuče kao da su ring-modulirani. P1 menja oktavu sub-oscilatora, ali takođe uvodi neku vrstu visokog harmonskog šuma, kao da se sub-osc modulira sa izvorom šuma. P2 menja oblik glavnog oscilatora od filtriranog kvadrata do testerastog blizu sredine. Nakon srednje vrednosti, oscilator počinje da bude jako izobličen, a pri vrednostima P2 preko 90, uglavnom postoji digitalni clipping. Postoji savršena tačka oko P2 na 80 gde oscilator zvuči izuzetno muzikalno, ali overdrive-ovano. Digital radi odlično za zvuke nalik zvonu (iznenađujuće), ali posebno dobro za agresivne električne gitare.

Volt

Volt je multi-oscilatorski sintisajzer. Glavni oscilator je složen. P1 menja boju tona i oblik – od skoro Karplus-Strong zvuka do mnogo svetlije zvučne mešavine sa talasom nalik kvadratu. P2 uvodi svetao testerast talas u mešavinu, potpuno zasenjujući originalni osnovni oscilator. To je zanimljiv sintisajzer koji se odlično uklapa u ulogu mekanog lead-a. Nije ništa revolucionarno (naročito nakon ludila koje je bio digitalni engine), ali je dobrodošao.

Bow

Evo pravog Karplus-Strong engine-a! Ovde je reč o prilično osnovnoj implementaciji – sa P1 koji kontroliše napetost žice (iako je opseg ovde prilično veliki – od mekih najlonskih zvukova do oštrih čeličnih) i P2 koji podešava količinu primenjenog chorus-a. Jednostavan je, ali savršeno prilagodljiv – i odličan je izbor za arpeđa ili druge brze pasaže, s obzirom na to koliko dobro seče kroz gustu teksturu.

Uključivanje chorus-a i priroda samog zvuka sintisajzera takođe donekle smanjuju potrebu za LFO-om – nešto što arp track na sebi nema (više o tome kasnije), što dodatno čini bow jednim od boljih izbora za arpeđa.

Analog

Analog je kreativna implementacija klasičnog analognog zvučnog profila. Kombinovanje sawooth signala sa suboscilatorom i filterisanim šumom napravilo je prilično svestran instrument analognog stila. Ovde ima mnogo toga dopadljivog, posebno s obzirom na to koliko melodično zvuče čak i najagresivniji proizvedeni zvuci. P1 kontroliše subosc, dok P2 kontroliše envelop buke. Analog odlično funkcioniše za bas zvukove, gde šum dodaje malo ukusa inače muljavim tonovima, ali takođe odlično funkcioniše i za meke lead-ove u stilu 80-ih.

Uranus

Uranus je bas engine koji pruža bogate i odvažne basove. P1 kontroliše „osvetljenost“ (više harmonike) glavnog oscilatora, dok P2 zvuči kao meki overdrive. Uranus je sintisajzer prilično mekog tona koji odlično funkcioniše kada je uparen sa Bow i Cluster endžinima. Saw endžine je bolja opcija kada bas mora da seče kroz bogatu teksturu, ali ovaj bas odličnog zvuka i dalje ima sjajnu primenu, čak i ako je prilično blag i veoma čist sintisajzer.

EP i Organ

EP i Organ su klasični FM sintisajzeri po uzoru na tradicionalne električne klavire u stilu Rhodes i džez/rok električnih orgulja. P1 menja izabrani algoritam u oba engine-a, i to u diskretnim koracima. P2 „osvetljava“ ton i proizvodi više harmonika u EP sintisajzeru, dok u organ sintisajzeru neznatno podešava algoritam. Oba su ono što biste očekivali. Oni su briljantno izvedeni klasični i bezvremenski sintisajzeri koji imaju mnoštvo različitih upotreba.

Shade

Pretposlednji sintisajzer u grupi je Shade – izuzetno mekan engine za električni klavir koji je divan. Zvuči tako lagano, parperjasto i meko. Ozbiljno ga volimo! P1 kontroliše detune (nešto što nam je nedostajalo u originalnom EP endžinu), a P2 kontroliše klasični „bell“ parametar. Shade zvuči kao meki Wurli, ali sa dovoljno unikatnog karaktera. Zaista divan sintisajzer za električni klavir. Sve u svemu, sintisajzeri na OP-Z nude kreativan asortiman zvukova, i generalno zvuče dobro. Oni su jedna od najjačih karakteristika sistema, rame uz rame sa neverovatnim sekvencerom.

Sampler

PCM sempler omogućava brzo i lako uzorkovanje spoljašnjih zvukova sa ugrađenog mikrofona. Prilično je rudimentaran, ali upotrebljiv. Ovde postoji samo jedan parametar – P1 koji kontroliše bitcrusher.

Percussion sampler

Sempler za perkusije je varijanta PCM semplera. Međutim, umesto da uzme jedan kratak i transponuje ga, on uzima duži uzorak (ili paket uzoraka) i seče ih, a zatim mapira odsečke u oneshot uzorke preko klavijature. Po funkciji je sličan OP-1 sempleru, tako da su paketi uzoraka unakrsno kompatibilni i mogu se preneti sa računara preko USB porta.

Track-ovi

OP-Z nudi ukupno 16 track-ova – od kojih je 8 instrumentalnih i 8 raznovrsnih. Ti intrumentalni track-ovi se zatim dele na 4 track-a za bubnjeve – bas bubanj, snare, hi-hat i FX – od kojih svaka može učitati paket uzoraka u svoj sempler, 4 instrumentalna track-a podeljena na bass, lead, arp i chord. Svaki od njih može da učita po jedan sintisajzer. Svi track-ovi su identični, sa izuzetkom arp track-a kojem nedostaje LFO i umesto toga ima arpeggiator koji se može isključiti. Ovo je čudno ograničenje, ali nije strašno.

Sledećih osam track-ova su jedinstveni. Počinjemo prilično standardno sa dva FX rack-a. Oni mogu da sadrže jedan od šest efekata (crush, delay, distortion, digital reverb, classic reverb i chorus). Zvuk iz svakog instrumentalnog traka može biti kanalisan preko njih. Parametri koji se odnose na efekte takođe treba da se podese unutar ovih trekova – i oni se, naravno, mogu sekvencirati korišćenjem parameter lock-ova – što je zaista moćna opcija.

Posle FX rack-ova, dolazi jedinstven track za tape. Za razliku od tape-a na OP-1, tape track na OP-Z se ne koristi za snimanje. Na OP-Z, tape track se najbolje zamišlja kao beskonačna looping glava za snimanje koja je sposobna da ponovi poslednjih nekoliko sekundi playback-a. Ovim se mogu postići brojni efekti. Ovo je jedinstvena karakteristika koja na kraju uvek daje neočekivane rezultate koji često zvuče sjajno. Kao i svi track-ovi na OP-Z, može se sekvencirati na standardni način.

Sledeci je master track. Koristi se za primenu master efekata na ceo mixdown, kao i za opcije modulacije za progresije akorda. Master track je moćan alat koji omogućava veću raznolikost kod kraćih sekvenci. Nakon master track-a, dolazi track za live performance, koji nudi gorepomenute punch-in efekte za čitave grupe instrumenata.

Poslednja tri track-a su modul track, DMX track i motion track. Više ćemo pričati o module track-u u jednom od narednih poglavlja prikaza. Svetlosni track omogućava DMX sekvenciranje osvetljenja, a motion track se integriše sa API-jem zasnovanim na Unity-u dizajniranom za vizuelizaciju muzike i parametara na OP-Z na zabavan način. Ovi track-ovi mogu da šalju MIDI na svoje kanale kada se ne koriste u svoje podrazumevane svrhe, što je odličan bonus.

Aplikacija

Prateća aplikacija je prilično jednostavna i elegantna. Nudi vizuelizaciju podataka i čini upravljanje OP-Z lakim. Aplikacija nikada nije smetnja, a nama se dopada odluka da aplikaciji nije dozvoljeno da vrši bilo kakve promene u parametrima zvuka – tu je samo za vizuelizaciju. Ovo je odlično – jer učvršćuje ideju da je OP-Z samostalan uređaj. Kada naučite stranice parametara i kodove boja LED-ova na OP-Z koji ih označavaju, brže će vam biti da samo pogledate sam uređaj. Aplikacija se takođe koristi za instaliranje novih semplova i synth engine-a. Koristi se i za konfigurisanje nekih MIDI podešavanja i određenih opštih OP-Z podešavanja.

Motion i Photomatic su dve zabavne opcije koje omogućavaju igranje sa slikama i grafikom na ekranu kroz OP-Z. Photomatic vam omogućava štelovanje nekih osnovnih parametara slike, kao što su saturacija i osvetljenost, dok Motion kontroliše vizualizatore zasnovane na Unity-u koji su zabavni i prilično očaravajući.

oplab modul

Teenage engineering nam je poslao oplab modul – koji se montira u zadnji deo OP-Z i proširuje njegovu povezivost. Nudi MIDI ulaz i izlaz, PO sinhronizaciju i trig in i out, kao i 3 analogna CV kanala i jedan analogni gate kanal. Postoje još dva modula dostupna za OP-Z – modul za vibraciju „rumble“ (koji jedinici dodaje sub-bas haptički feedback) i novi line modul (MIDI ulaz i izlaz + linijski ulaz i izlaz).

Da. Pored svega što OP-Z može da uradi, sada može da se poveže sa ostalom opremom. Standardni OP-Z može da šalje MIDI preko USB-a ili Bluetooth-a, a to zahteva računar i MIDI kutiju, gde postoji i stalni problem kašnjenja. Rešenje koje se povezuje na matičnu ploču uređaja rešava sve ovo, a pri tom pruža ove funkcije u prenosnom formatu.

Malo skretanje sa teme – modul oplab je dobio ime po oplab-u. To je sada ukinut proizvod koji vam je omogućavao da međusobno povežete dosta stvari u studiju, a takođe je nudio i mnogo opcija za hardversko hakovanje. Njegovim povlačenjem i prodaje, TE je ostao bez sopstvenog hub-a za povezivanje – sve do modula oplab.

Dakle – sa čime se tačno može povezati modul oplab? Za početak, MIDI interfejs čini korišćenje eksternih klavijatura lakim, kao i upravljanje druge opreme preko OP-Z. PO sync je protokol koji je stvorila kompanija teenage engineering za sinhronizaciju sa njihovim pocket operatorima. Zanimljivo je rešenje sa tri CV i jednim gejtom za analogne sintisajzere. Dizajn sugeriše da samo jedan CV treba da se koristi za melodijsko sekvenciranje, dok su druga dva, koja mogu da kontrolišu rotacioni enkoderi, namenjeni za parametre. Oni se mogu sekvencirati pomoću parameter lock-ova, ali to nije zgodno rešenje.

Trigger IO može se koristiti za ručno stepovanje po sekvenci, omogućavajući veću raznovrsnost u tempu kada se koristi sa analognim sistemima.

Da biste dobili pristup CV2 i CV3, potrebni su vam stereo razdelni kablovi, i to sa 3,5 mm na 3,5 mm – koje je pomalo teško pronaći. Na kraju smo se odlučili za teenage engineering-ove zvanične – koji nisu preskupi (isti su po dizajnu kao i prekrasni silikonski kablovi koje smo takođe dobili sa POM-400), ali je ovo ipak stvar koju treba imati na umu – naručite kablove ako vam je potrebna ta dodatna funkcionalnost!

Podaci koji se šalju iz modula se kontrolišu sa module track-a, što omogućava da se većina njih sekvencira. Takođe je vredno napomenuti da se OP-Z može koristiti kao osnovni MIDI-to-CV konvertor zahvaljujući MIDI echo opciji u podešavanjima.

Sve u svemu, oplab modul je apsolutno neverovatan i osećamo se kao da transformiše OP-Z u uređaj za klasu iznad onog koji je bez njega – a i tad je bio zver! Imati moć međusobnog povezivanja i sekvenciranja svih vrsta opreme sa malom, prenosivom kutijom je prosto neverovatno – i to svakako čini OP-Z mnogo privlačnijim.

Primeri

Napravili smo nekoliko malih primera da pokažemo šta je moguće sa OP-Z i oplab modulom – i takođe da demonstriramo neke specifične koncepte.

Postoji numera pune dužine koju smo kreirali da pokažemo mogućnosti OP-Z-a da kreira potpune, gotove kompozicije. Takođe smo uradili neke zanimljive stvari ovde – sa nekoliko pattern-a koji koriste dosta spark komponenti. Uzeli smo jedan takav obrazac i takođe koristili naš POM-400 (povratak!) i oplab modul da kreiramo brz primer step komponenti i povezivanja (od delova prve numere). Prilično je impresivno koliko raznolikosti jedan pattern može imati ovde! Step komponente zaista oživljavaju dela – i navode vas da razmišljate drugačije dok radite.

Napravili smo i malu avangardnu numeru punu kvartalne harmonije – kratka je, ali mislimo da pokazuje da je OP-Z sposoban za neke sasvim neočekivane muzičke stilove.

Modern demo track
https://www.magazinmehatronika.com/muse/Modern_Demo.mp3
oplab demo track
https://www.magazinmehatronika.com/muse/oplab_Demo.mp3

Project demo track
https://www.magazinmehatronika.com/muse/Project_Demo.mp3


Zaključak

OP-Z je neverovatan. On je prenatrpan funkcionalnošću, i to na najbolji mogući način. Nekako kombinuje neverovatan sekvencer, moćne sintisajzere i sekvenver u prenosnom formatu. On je prenosni, džepni DAW sa ozbiljnim zvukom. Većina naših kompozicija nije zahtevala skoro ništa obrade na računaru nakon eksporta da bi odlično zvučala – a to govori mnogo.

Moramo priznati – i da je triput veći, OP-Z bi bio impresivan.

OP-Z se prodaje za €649, dok se oplab modul prodaje za €149.


Više informacija: https://teenage.engineering

Distributer u Srbiji: https://www.player.rs