9.8 TOTAL SCORE

sunfounder pironman case

Dodaci
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Atraktivni dizajn
  • SSD slot
  • Vrhunski termalno rešenje
  • Odlična preraspodela portova
  • Informativni OLED ekran na prednoj strani
CONS
  • Prihvata samo SATA, nei NVMe SSD
  • Nema filtera za ulazni vazduh
  • Visoka cena za kućište
Bottomline

Pironman kućište je možda najbolje RPi kućište na tržištu, koje nudi i formu i funkciju. Nešto skuplji od konkurencije, nudi znatno više funkcionalnosti nego što smo očekivali od kućišta i kao takav zaslužuje ozbiljno razmatranje za upotrebu u desktop projektima ili za media-center projekte.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Kako single board računari napreduju i postaju sve moćniji, tako i njihova upotreba kao zamena za desktop postaje sve realističnija. Ranije smo govorili o tome – i o nekoliko kompanija koje plasiraju na tržište svoje proizvode kao sposobne za tu nameno i pritom izvršavaju taj zadatak sa različitim nivoima uspeha. Iako još nisu u potpunosti postigli taj cilj (sa izuzetkom nekih SBC-ova baziranih na Intel-u koji zadiru u teritoriju desktop računara i po performansama i po ceni), ARM SoC-ovi ipak ubrzano sustižu svoju x86 konkurenciju, a u nekim vrhunskim slučajevima ih čak i nadmašuju.

Ali što je i inače tekovina tehnologije, ono što je nekada bio sam vrh naših postignuća vremenom se polako preliva u jeftinije modele, omogućavajući pojavu mnogih tehnologija u potrošačkoj zoni. Rekavši to, nije teško shvatiti neverovatno niske cene i (relativno) moćne performanse koje donose moderni SBC-ovi. Naravno, Raspberry Pi je bio pokretač trendova i pre njegove pojave bilo je neverovatno teško dobiti bilo kakvu ozbiljnu „disposable“ računarsku snagu. Danas, sa toliko dostupnih modela, SBC računari su tržište samo za sebe.

Uprkos žestokoj konkurenciji, najnoviji predstavnik u Raspberry Pi portfoliju, nazvan Pi 4B (naš prikaz se može naći ovde), ostaje jedna od najmoćnijih i najpopularnijih ploča na tržištu. Naravno, pojavio se širok spektar aksesoara za taj model, od kojih su neki praktično neophodni, zahvaljujući nažalost lošim termalnim performansama samog Pi-a. Kućišta su popularna, jer štite SBC od prašine, što je od početka generalno izgledalo kao dobra ideja.

Na tržištu zasićenom pločama, rashladnim rešenjima za njih i kutijama u koje možete ugurati i jedne i druge, kako da se istaknete?

SunFounder, poznati brend u maker prostoru, smatra da sa Pironman-om, „Cyberpunk kućištem za Raspberry Pi“ ima odgovor, barem prema onome što piše na kutiji. Pre nego što nastavimo, želeli bismo da napomenemo da nam je ovo kućište poslao proizvođač besplatno za potrebe ovog prikaza.

Već smo testirali PiPower UPS i IceCube hladnjak (recenzije ovde i ovde, respektivno) koje proizvodi ova kompanija i oni su se pokazali kao odlični uređaji, stoga smo već polagali velike nade i u Pironman kućište.

Pironman Case

Vidite, suština ovog kućišta je desktop upotreba – ono pokušava da pretvori Pi 4B u atraktivnu PC mašinu sa svim odlikama koje imaju vrhunska računarska kućišta. Takođe, trudi se da pametno reši GPIO i probleme sa konfiguracijom portova koji mogu nastati zbog zatvaranja Pi-a tako što obezbeđuje sekundarnu ploču koja pritom sasvim neočekivano dodaje neke funkcionalnosti o kojima ćemo isto da pričamo (moramo se onda zapitati: da li se i dalje Pi 4B u ovom kućištu kvalifikuje kao SBC računar sada kada ima više ploča)?

Sklapanje

Kutija u kojoj se isporučuje je prilično uredna i očigledno je da je SunFounder uložio trud u brendiranje, što uvek volimo da vidimo. Otvarajući pakovanje, dočekaće vas unutar nje mnoštvo stvari – od teških, visokokvalitetnih mašinski obrađenih delova aluminijumskog okvira do najsitnijih savitljivih kablova i šrafova. Ovo može značiti samo jedno – potrebno je uložiti dosta truda oko sastavljanja!

sklapanja

Iskreno, sastavljanje nije bilo previše težak izazov. Delovi su precizno napravljeni i osim jednog ili dva tvrdoglava šrafa, sve je dobro prošlo. Sistem hlađenja u kućištu je baziran na gore pomenutom IceCube hladnjaku (pokušali smo ponovo da upotrebimo hladnjak koji imamo iz prethodnog prikaza, kako bi ostavili ovaj novi netaknut, ali se pokazalo da se nosači za montažu razlikuju, tako da od ovog eksperimenta nije bilo ništa). Na prednjoj ploči se nalazi OLED ekran koji neprekidno prikazuje par sistemskih statistika. Ovo je verovatno bio najteži deo za sklapanje, jer kablovi moraju da se prikače na panel pre nego što se montira na mesto, a zatim uredno gurnu nazad i spakuju. Iako ovde nema ničeg teškog, krhka priroda trakastih konektora i izuzetno skučen radni prostor čine ovaj korak izazovnim.

Delovi

Dok smo sastavljali kućište, nismo mogli a da ne primetimo neke briljantne dizajnerske odluke – kao što je rotiranje Pi-a tako da glavni USB i Ethernet portovi gledaju pozadi ili kao što je i usmeravanje otvora za SD karticu i ulaza za napajanje sa breakout pločom, što omogućava veoma uredan izgled i kada je sve priključeno. Pozadinska ploča ima prorez za trakasti kabl kamere, ali zbog pozicije hlađenja, ne postoji način da se trakasti kabl ekrana usmeri unutra na sličan način.

Portovi

GPIO je dostupan preko još jedne dodatne ploče, sa pinovima izloženim na donjoj levoj strani, a HDMI izlazi, analogni audio/kompozitni video i Pi-evi ugrađeni priključci za napajanje su izloženi direktno sa desne strane. Na prednjoj ploči nalazi se pomenuti OLED ekran i dugme za paljenje, kao i IR prijemnik.

Sve je ovo veoma elegantno! Većina drugih kućišta potpuno sakriva GPIO konektore i trakasti kabl i ne radi ništa sa originalnim rasporedom Pi portova, dok Pironman potpuno menja date. Na bolje ili na gore (a smatramo da više teži ka onom prvom), Pi ima sada potpuno novi set periferija.

Sistem hlađenja je, kao što smo već pomenuli, zasnovan na SunFounder-ovom IceCube tower hladnjaku. To je snažan, moćni sistem hlađenja, upotpunjen bakarnim toplotnim cevima i (u poređenju sa veličinom Pi-a) ogromnim radijatorima. Ovde je montiran malo drugačije, sa ventilatorom pričvršćenim sa strane kućišta, usmeravajući protok vazduha kroz celu šasiju, a ne za sam radijator, kako se nalaze na većini CPU hladnjaka (i originalnom IceCube-u). Performanse su, međutim, u rangu sa originalnim IceCube-om, svrstavajući Pironman kućište među najuspešnije Pi sisteme za hlađenje na tržištu, koji lako mogu da izdrže overclock od 2,14 GHz danima zaredom. Vazduh se uvlači i odvodi kroz set otvora u obliku saća na akrilnim bočnim pločama. Voleli bismo da postoji filter za prašinu na otvoru za uzimanje vazduha, jer će se bez njega prašina gomilati u prostorima između ploča i komponenti.

Pironman Case LED

Sada prelazimo na dve posebne karakteristike Pironmana:

Prvo, tu je M.2 SSD slot koji se nalazi na donjoj strani glavne breakout ploče i povezuje se sa Pi-om preko USB-a, što je odlično. Ono što nije sjajno je činjenica da su upotrebljivi samo SATA diskovi, a ne NVMe, što nam je napravilo stresno veče u kojem je stavljeni NVMe disk neprestalno slao greške. U SunFounder-ovu odbranu, kutija, uputstvo za upotrebu i onlajn dokumentacija jasno kaže da je slot namenjen za SATA M.2 diskove, ali u isto vreme – 2023. je i M.2 je postao uglavnom sinonim za NVMe (u stvari, imali smo neke problema sa pronalaženjem SATA M.2 SSD-a u našoj blizini). Osim pomalo neočekivanog formata, kada smo ubacili disk od 128 GB i spojili ga, dobili smo veoma respektabilne brzine čitanja/pisanja od oko 326/249 MB/s.

Drugo, tu su RGB svetla. Da. Postoji svetlosna traka duž gornjeg panela i postoji više RGB dioda na samoj glavnoj breakout ploči, a ventilator za hlađenje, kao u originalnom IceCube-u, takođe ima svoja RGB svetla. Oni se mogu sinhronizovati u nekoliko režima animacije. Iako nemaju mnogo praktične svrhe, zaista su zanimljiva i izgledaju prilično elegantno. Sve u svemu, oni definitivno dizajn kućišta čine atraktivnijim i ono zato izgleda kao da je pravi mikro desktop – posebno sa svojim velikim hladnjakom i elegantnim menadžmentom kablova.

Konačno, softverski paket Pironman omogućava da kućište pravilno funkcioniše. To je konzolna aplikacija zasnovana na Python-u koja omogućava dosta prilagođavanja. Ovde se može menjati sve, od RGB efekata do podešavanja ventilatora i informacija prikazanih na prednjem OLED-u. Nemamo žalbi i nismo imali nikakvih problema sa stabilnošću. Softver upravlja bezbednim isključivanjem kada se pritisne dugme za paljenje na prednoj strani kućišta, što je odličan bonus.

Pironman kućište nam je omiljeno Raspberry Pi kućište. Malo je skuplje – po ceni od 79,99 dolara košta više od nekih SBC-ova, ali je aksesoar vredan tog ulaganja. Vizuelni faktor je definitivno veliki deo privlačnosti, kao i mnoga neophodna poboljšanja Raspberry Pi iskustvu, uključujući vrhunsko hlađenje, podršku za SSD i mnogo uredniji raspored portova za desktop upotrebu. Sa obzirom na to da većina kvalitetnih kućišta već košta oko 30-40 dolara, preporučujemo da se odvažite i izdvojite malo više za ovaj SunFounder model. Čeka vas prava poslastica.

Više informacija: https://www.sunfounder.com/products/raspberry-pi-4-case

 

Aleksandar D.
Follow me