Zajednički razvoj ADHESO stezne tehnologije koja je nadahnuta prirodom i ne zahteva napajanje je potpuni uspeh. Sada SCHUNK, stručnjak za hvatačke sustave i steznu tehnologiju i start-up kompanija za reverzibilne adhezione sisteme INNOCISE intenziviraju svoju saradnju.

Pažljivo, bez ostavljanja ostataka i bez bilo kakvog spoljašnjeg napajanja – SCHUNKOVE ADHESO adhezione hvataljke hvataju čak i tanke filmove ili porozne listove, što otvara široki raspon novih primena, od proizvodnje baterija i gorivnih ćelija, na primer u medicinskoj i farmaceutskoj industriji, električnoj industriji ili drugim industrijskim poljima. Inspiracija je došla iz prirode: gušteri gekoni mogu da se drže na klizavim površinama pomoću miliona sitnih dlačica na njihovim stopalima koje prianjaju za površinske molekule. ADHESO koristi ovu metodu: pojedinačno prilagođeni plastični jastučići izrađeni od specijalnih polimera reprodukuju strukturu finih dlaka na adhezionim hvataljkama, omogućavajući sigurno hvatanje i držanje velikog broja različitih delova bez potrebe za spoljašnjim napajanjem.

ADHESO struktura

SCHUNK u ADHESO hvatačkoj tehnologiji oponaša strukturu finih dlačica na stopalima guštera gekona. Tokom procesa hvatanja, sitne dlačice na jastučićima od specijalnog polimera pritiskaju površinu radnog dela, kontaktna površina se povećava i Van der Waalsove sile mogu da deluju.

Dugotrajno partnerstvo sa start-up kompanijom iz Saarlanda

SCHUNK je razvio ovu tehnologiju u saradnji sa svojim partnerom firmom INNOCISE, koja ima sedište u Saarlandu, Nemačka. Već godinama naš stručnjak za automatizaciju sarađuje sa ovom start-up kompanijom koja je osnovana 2019. godine a koja je potekla iz Leibniz instituta za nove materijale, vodećeg svetskog instituta za istraživanje materijala. Inovativna, mlada kompanija sada je već etablirana kao tehnološki predvodnik u području reverzibilnih adhezivnih sistema. Njezina misija je razvijanje „zelenih“ rešenja sutrašnjice za hvatanje kojima nije potrebna energija – u potpunosti bez kablova, elektronike, komprimovanog vazduha i skupe periferne opreme.

ADHESO je bio prvi proizvod svoje vrste za obe kompanije. Otkad je SCHUNK 2020. godine izbacio na tržište novu, ekološki prihvatljivu hvatačku tehnologiju interes ne prestaje da raste. U maju 2022. godine, nemačko Savezno ministarstvo ekonomije i okoline dodelilo je ADHESU nemačku nagradu za inovaciju u području klime i okoline IKU 2022. SCHUNK i INNOCISE sada žele da nastave ovu priču o uspehu. Kroz SCHUNKOVO sticanje učešća, stručnjaci iz obe kompanije mogu da konsoliduju svoje znanje i intenziviraju saradnju, rukovođeni istim ciljem: nuđenjem najnovijih tehnologija i pristupa automatizaciji svojim klijentima kako bi industrijske procese širom sveta učinili održivijim.

Ceremonija dodele IKU nagrade

Oni žele da podstaknu održivost u industriji (s leva na desno): Philipp Matyssek (direktor prodaje proizvoda ADHESO, SCHUNK), Dr.-Ing. Marc Schöneich (glavni direktor i suosnivač, INNOCISE), i Johannes Ketterer (glavni operativni direktor, SCHUNK) primaju IKU nagradu od Olivera Krischera (parlamentarnog državnog sekretara) na ceremoniji dodele nagrada IKU 2022.

schunk.com
Kontakt:
SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT-4511 Allhaming
info@at.schunk.com
Tel. +43-7227-22399-0

Marija D.