Smanjivanje složenosti prirode do jednostavnih tehničkih imenilaca je jedan od zadataka Festo Bionic Learning mreže. Istraživači i dizajneri su još jednom uspeli u svom naumu ovoj put uz BionicKangaroo. Inovativna kinematika je razvijana preko dve godine kako bi se omogućilo veštačkom kenguru da skače uz izuzetnu energetsku efikasnost.

kenguri3

Što dalje kengur skoči, to je energetski efikasniji i to sve zahvaljujući njegovom jedinstvenom mehanizmu za skakanje. Kengur može akumulirati energiju doskoka u svojoj jakoj Ahilovoj tetivi i ponovo je koristiti prilikom sledećeg skoka. Na ovaj način se može podići brzina bez korišćenja dodatne energije. Ovaj princip fascinira Festo bionik eksperte već duže vreme.

Pre dve godine, oni su dobili zeleno svetlo pod projektom Bionic Learning mreže kako bi kreirali visoko složenu prirodnu sekvencu skokova kengura što je realističnije moguće i iz perspektive vizuelnog i iz perspektive mehaničkog.  Bio je to težak izazov za tim koji je vodio Elias Maria Knubben, rukovodilac korporativnog Festo Bionic projekta. Kao i kod ostalih projekata kao što su npr. BionicOpter i SmartBird, jedino što su imali na početku jeste krajnji rok. Eksperti su morali da završe projekat do sajma u Hanoveru 2014.

kenguri2

Uspešno presecanje pupčane vrpce
“Nema garancije za uspeh. Sve što imamo su jasni zahtevi, visoko obučen i motivisan tim i zajednički cilj”, kazao je Elias Knubben opisujući uslove na početku bionik projekta. Ipak, tim od 12 ljudi, uključujući eksperte iz različitih odeljenja, pripravnike i studente, uspeo je da stigne do cilja. Od funkcionalnog modela inspirisanog biologijom i inicijalnim detaljnim tehnološkim rešenjima do završenog koncepta – projektni tim je uspeo da postigne spektakularni podvig. Korak po korak, svetovi biologije i robotike su se približavali. Prirodna složenost originala je potpuno reprodukovana u potpuno funkcionalnom kinematičkom uređaju sa onoliko stepena slobode koliko je to bilo moguće. Pupčana vrpca koja je inicijalno snabdevala kengura energijom za skokove mogla je da se preseče korišćenjem lakih, kompaktnih baterija. U saradnji sa odsekom univerziteta u Ulmu kinematika je mogla da se kontroliše na taj način da BionicKangaroo može ujednačeno da skače, da ima perfektan doskok i nakon njega ponovo  glatko odskoči. kenguri1
Dva koraka unazad, tri koraka unapred
“Bionik projekat je bio intenzivno redizajniran pre nego što je prezentovan publici. Nekada je potrebno da načinite dva koraka unazad da bi zakoračili tri unapred”, objašnjava Elias Knubben neizvesnost u inovativnim projektima. BionicKangaroo je napravio svoj prvi uspešan skok nešto malo pre sajma u Hanoveru 2014. Nadgledanje stanja i precizna kontrola pokreta obezbeđuju potrebnu stabilnost pri skoku i doskoku. Energetski status kengura, upravljačke promenjive i ugao nagiba sve vreme se nadgleda i proverava. Zahvaljujući kinematičkom sklopu, koji je načinjen od laserski isečenih delova ojačanih karbonom, BionicKangaroo teži samo sedam kilograma i visok je oko metar, pa može skakati 40 cm u vis i 80 cm u dalj.

kenguri


Više informacija: Festo Beograd, Omladinskih brigada 90v, 11070 Beograd, Tel: +381 11 7853 900 , e-mail:info@festo.rs, http://www.festo.rs