Savremena transmisija za automobile i komercijalna vozila mora biti u mogućnosti da izdrži ekstremne napore a da u isto vreme omogući tih rad. To se posebno odnosi na konusne zupčanike koji se koriste u pogonskim sistemima, koji moraju preusmeriti obrtni moment sa pogonske osovine za ugao od 90° na osovine točkova. Na savremenim proizvodnim mašinama, pneumatika firme Festo podiže stepen sigurnosti na radu i skraćuje vreme ugradnje jer je isporučena kao spremna za implementaciju.

Konusni zupčanici visokog kvaliteta kombinuju mogućnost maksimal-nog opterećenja, tihog rada   i visok stepen efikasnosti. Kao i za mnoge komponente u auto industriji,  postoji potreba za smanjenjem mase uz najmanje moguće dimenzije dela. Sve manji zupčanici  moraju zadovoljiti zahtev tihog rada transmisije uz sve veće obrtne momente i posle pređenih stotina hiljada kilometara.

Specijalisti u toj oblasti kao što je Klingelnberg  Gmbh zavise od sofisticiranih procesa proizvodnje da bi zadovoljili maksimalnu preciznost.

Kontinualni procesi
Proizvodni procesi na mašinama za proizvodnju konusnih zupčanika počinju kod pripreme i ubacivanja obrađivanog dela u zonu gde moduli za hvatanje pozicioniraju element za obradu. Nakon toga zupčanici se obrađuju delovima sa glodalom i dobijaju se upusti i zupci samog zupčanika. Potom zupčanici prolaze kroz proces kaljenja i krajnje obrade površina. Ojačani zupci se izrađuju u oblicima i tvrdoći u zavisnosti  od njihove primene. Dva navedena završna procesa proizvodnje daju zupčanicima dug vek trajanja, visok stepen izdržljivosti i tih rad.

Veliki delovi sistema proizvodnje su aktivirani i kontrolisani pneumatski sa vazduhom pod pritiskom od 6 bar-a. Kao i uvek vreme predstavlja bitan faktor u proizvodnji. To je razlog zbog kog u ovoj industriji pružaju poverenje  u Festo pneumatske podsisteme, konfigurisane prema konkretnom zahtevu i isporučene kao gotove i spremne za ugradnju

Precizna podesivost ventila
Cenralni element celokupnog sistema je ventilsko ostrvo VTSA, koje je vrlo kompaktno i efikasno zahvaljujući integrisanim pneumatskim funkcijama i mogućnosti kombinovanja do 4 različite veličine ventila.  Da bi zadovoljili specifične mere zaštite kod mašina za izradu konusnih zupčanika tipa C29 i C50 VTSA Ostrvo je moralo da prođe precizno podešavanje. Da bi zaštitili zaposlene od naglog pokretanja mašine i njenih delova, naročito glodala ili  drugih obradnih alata, funkcije koje omogućuju ručno upravljanje su onemogućene. Za vreme servisa ili pripreme za rad upravljački vazduh i dovodni električni napon su isključeni.

Pneumatika spremna za ugradnju
Kao i poboljšanje u zaštiti, pneumatika koja je spremna za momentalnu ugradnju znatno smanjuje vreme montaže. Na primer pomenuto VTSA ventilsko ostrvo stiže spakovano po ranije utvrđenoj specifikaciji. Sklopljena jedinca se lako montira od strane naručioca bez dodatnih vremenskih odlaganja. Posao zamene ili montaže ventilskog ostrva koji je ranije trajao nekoliko dana, danas traje par sati.


Više informacija: Festo Beograd, Toplice Milana 14a, 11050 Beograd, Tel:+381 11 289 2295, e-mail:info@festo.rs, http://www.festo.rs