Proaktivno – čarobna reč među marketing ljudima, ali mnogi zaboravljanju da daju poklon za informaciju.

Suština proaktivnog pristupa, u slučaju web sajta, je naterati posetioce da izađu iz anonimnosti i pošalju nam tako željene informacije/odgovore: Ko su?, Šta i gde rade? i Šta ih interesuje? Naravno, oni će nam to reći, ako je naša ponuda dovoljno primamljiva.

Upotreba CSS-a
CSS omogućava da u jednom fajlu definišete sve boje elemenata sajta, stilove i veličine slova i karakteristike tekta na svakoj strani web sajta. Promenom ovih parametara u jednom fajlu (obicno je to style.css) promene se dešavaju na celom sajtu. CSS se može upotrebiti i tako da posetilac menja stil strane po svom nahođenju. Ovako gostoprimljiv pristup svakako će pomoći da dođemo do odgovora.

Ključne reči
Da bi uopšte imali koga šta da pitamo, moramo dovesti ljude na sajt. Pored direktnog oglašavanja web adrese, pretraživači mogu dovesti posetioce. Meta tagovi neće pomoći ako je konstrukcija sajta loša. Posebnu pažnju treba posvetiti upotrebi FRAME-ova i JAVA/FLASH aktivnih menija, po principu što atraktivnije to gore.

On-line pretraga
Bez obzira da li se vrši pretraga sadržaja sajta (što može imati smisla kod izuzetno velikih sajtova ili novinskih sajtova) ili pretraga specifične baze koja se hostuje na tom domenu (npr. www.fox.co.yu — YU.ELEKTRO.MARKET) pretraga je uvek najposećeniji deo sajta.

Newsletter
Dobitkom e-mail adrese na koju ćete kasnije slati informacije o firmi i proizvodima, na pola puta ste od dobijanja kompletne informacije.

Anketa
Pri formiranju ankete uvek se mora imati na umu pitanje: Zašto bi je posetilac popunjavao? Nagrada mora biti data za pravilno ispunjen formular. Na Vama je da procenite vrednost svkog kontakta.

Diskusiona tabla (BB)
Ukoliko punite kertridže, diskusiona grupa sa tematikom tonera, štampača i drajvera pravi je pogodat. Da bi profunkcionisala, potrebno je angažovanje jednog insider-a koji će imati ulogu moderatora grupe.

Korisne informacije
Sajtovi se prave da budu atraktivni ili da budu posećeni. Atraktivni sajtovi nose poruku moći firme i minimalizuju potrebu posetioca za ponovnom posetom. Najčešći posetioci atraktivnih sajtova su web dizajneri koji traže inspiraciju za sledeći poduhvat.
Posećeni sajtovi moraju biti brzi, moraju odmah pružati informacije i biti intuitivno konstruisani. Ovakav sajt neće imati animirane elemente, niti će biti opterećen velikim ilustracijama. Svaki kB ovog sajta iskorišćen je samo kao skladište korisnih informacija.

Najteži zadatak kod izgradnje sajta je upravo naći pravu meru između ova dva modela.


Više informacija: Agencija “Gomo Design”, Stanoja Glavaša 37, 26300 Vršac, 013/830-266, http://www.gomodesign.rs