connectivity

Proaktivno – čarobna reč među marketing ljudima, ali mnogi zaboravljanju da daju poklon za informaciju.

Suština proaktivnog pristupa, u slučaju web sajta, je naterati posetioce da izađu iz anonimnosti i pošalju nam tako željene informacije/odgovore: Ko su?, Šta i gde rade? i Šta ih interesuje? Naravno, oni će nam to reći, ako je naša ponuda dovoljno primamljiva.

Upotreba CSS-a
CSS omogućava da u jednom fajlu definišete sve boje elemenata sajta, stilove i veličine slova i karakteristike tekta na svakoj strani web sajta. Promenom ovih parametara u jednom fajlu (obicno je to style.css) promene se dešavaju na celom sajtu. CSS se može upotrebiti i tako da posetilac menja stil strane po svom nahođenju. Ovako gostoprimljiv pristup svakako će pomoći da dođemo do odgovora.

Ključne reči
Da bi uopšte imali koga šta da pitamo, moramo dovesti ljude na sajt. Pored direktnog oglašavanja web adrese, pretraživači mogu dovesti posetioce. Meta tagovi neće pomoći ako je konstrukcija sajta loša. Posebnu pažnju treba posvetiti upotrebi FRAME-ova i JAVA/FLASH aktivnih menija, po principu što atraktivnije to gore.

On-line pretraga
Bez obzira da li se vrši pretraga sadržaja sajta (što može imati smisla kod izuzetno velikih sajtova ili novinskih sajtova) ili pretraga specifične baze koja se hostuje na tom domenu pretraga je uvek najposećeniji deo sajta.

Newsletter
Dobitkom e-mail adrese na koju ćete kasnije slati informacije o firmi i proizvodima, na pola puta ste od dobijanja kompletne informacije.

Anketa
Pri formiranju ankete uvek se mora imati na umu pitanje: Zašto bi je posetilac popunjavao? Nagrada mora biti data za pravilno ispunjen formular. Na Vama je da procenite vrednost svkog kontakta.

Diskusiona tabla (BB)
Ukoliko punite kertridže, diskusiona grupa sa tematikom tonera, štampača i drajvera pravi je pogodat. Da bi profunkcionisala, potrebno je angažovanje jednog insider-a koji će imati ulogu moderatora grupe.

Korisne informacije
Sajtovi se prave da budu atraktivni ili da budu posećeni. Atraktivni sajtovi nose poruku moći firme i minimalizuju potrebu posetioca za ponovnom posetom. Najčešći posetioci atraktivnih sajtova su web dizajneri koji traže inspiraciju za sledeći poduhvat.
Posećeni sajtovi moraju biti brzi, moraju odmah pružati informacije i biti intuitivno konstruisani. Ovakav sajt neće imati animirane elemente, niti će biti opterećen velikim ilustracijama. Svaki kB ovog sajta iskorišćen je samo kao skladište korisnih informacija.

Najteži zadatak kod izgradnje sajta je upravo naći pravu meru između ova dva modela.

web

Kombinacijom baza podataka, HTML-a i PHP-a na internetu je moguće realizovati gotovo sve. Samo se treba setiti!

Deep Linking
Deep linking, na internetu, je postavljanje hiperlinka sa jednog sajta direktno ka specificiranoj strani ili slici na drugom sajtu, umesto ka prvoj strani sajta. Ukoliko se postupak primenjuje bez saglasnosti vlasnika ciljanog sajta može narušiti copyright. U našem slučaju, deep linking je učinjen sa sajta www.termoservis.co.yu ka Danfoss Heating sajtu. Budući da je TermoServis+ distributer Danfoss-a, copyright ovde nije narušen. TermoServis+ je korišćenjem ove tehnologije izdigao kvalitet sajta, koji je dobio na potrebnoj informacionoj težini. Kako je sam Danfoss inteligentno kodirao deep linkove, bilo je praktično odmah dodati i narudžbenice za svaki proizvod ka čijim specifikacijama vode deep linkovi.

On-Line skladište
Ukoliko firma ima veći broj distributera i aktivni lager sa dnevno promenjivim stanjem, pojavljuje se potreba da distributeri u svakom trenutku mogu pregledati stanje na lageru,  čekirati rezervacije i uputiti narudžbenicu. Sam lager se ne drži on-line, zbog sigurnosti, već se prostim klikom iz centrale, prvo očitaju dnevni zahtevi, a onda update-uje stanje lagera. On-line lager je razvijen za jednu domaću firmu, a pristup mu je zaštićen lozinkom.

On-Line ažuriranje CD kataloga
Na zahtev klijenta, za naredni sajam tehnike, razvijen je CD katalog sa mogućnošću On-line ažuriranja. Pokazalo se da je, zbog stalnih noviteta u proizvodnji, prezentacioni CD vrlo kratko vreme nakon izdavanja tražio dopune. Doštampavanje CD-a u manjim tiražima nije se pokazalo kao ekonomično rešenje. Korišćenjem interneta, korisnik sa svog računara može jednostavno update-ovati indeks pdf dokumentacije i po potrebi preuzeti željena dokumenta.

Samostalno ažuriranje
Ukoliko firma želi da samostalno ažurira prezentaciju, bilo novim proizvodima bilo tekstovima, može to uraditi ukoliko se prezentacija formira kao baza podataka. Preko posebnog ekrana, koji je zaštićen lozinkom i lokacijom, samo ovlašćeni korisnici mogu ažurirati sadržaj sajta. Ovo rešenje je prvenstveno razvijeno za potrebe prezentacije magazina Polemika, ali je kasnije modifikovano, dodavanjem korpe za kupovinu koja je razvijena za firmu Twin.

Virtual Web File Server
Slanje poruke e-mailom može biti problematično ukoliko je poruka prevelika. Neretko se dešava, da mail server primaoca poruke uopšte ili nepravilno radi. Poruke koje u tom slučaju šalje server pošiljaocu obično ne uspevaju da obrate pažnju pošiljaocu, koji opet ne sumnja da je poruka i stigla na odredište. Gubitak jednog bitnog pisma može stvoriti veće troškove nego što je celogodišnje ulaganje firme u internet. Kao dobro rešenje, razvijen je Virtual Web File Server, aplikacija koja poruku i fajl smešta u bazu na WEB Serveru, odakle je primalac preuzima po potrebi.

gomo-socials

Socijalizujte vaš web

Google oglašavanje
Google je postao referentno mesto za traženje informacija na internetu i svaka firma čije je tržište van mesta osnivanja i koja brine o internet marketingu, pored optimizacije web prezentacije za pretraživače, danas mora uzeti u obzir i mogućnost plaćanja reklame na Googlu. Mi već više od godinu dana uspešno vodimo neke od marketing kampanja na Googlu sa lepim rezultatima. Marketing plan koji možemo zajedno izraditi može se kretati već od nekoliko hiljada dinara mesečno nakon čega možete odlučiti o daljem nastavku Google kampanje.

Facebook i Google+ prezentacije
Društvene mreže su fenomen današnjice i kakvo god mišljenje imamo o njihovoj korisnosti moramo prihvatiti činjenicu da veliki broj ljudi, među kojima ima dosta potencijalnih kupaca ima svoje profile na Facebook-u i Google+-u.

Youtube video kanal
Pažnja treba da se obrati i na dve prateće mreže: na LinkedIn koji je omiljen među profesionalcima i na YouTube koji je doživeo potpunu integraciju sa Googlom i Google+ i predstavlja odličan vid deljenja video sadržaja.

Rešenje
Prisustvo na društvenim mrežama pretpostavlja stvaranje grupe koju interesuju vaši proizvodi ili usluge. Za razliku od web sajt prezentacije, profesionalni Facebook, Google+ ili YouTube profil Vašim potencijalnim  korisnicima utisak ličnog kontakta sa Vašom firmom. Agencija “Gomo Design” nudi usluge izrade profila, praćenja i vođenja kampanja i integraciju društvenih mreža u postojeće web sajtove.


Više informacija: Agencija “Gomo Design”, Stanoja Glavaša 37, 26300 Vršac, 013/830-266,  http://www.gomodesign.rs

Marija D.