Definišući svoju strategiju razvoja robota nakon S serije Mitsubishi je postavio sledeće zahteve koji su realizovani u novoj SF/SFQ seriji:

Šuplje telo robota

• Ožičenje i razvod hidraulike za ruku su unutar tela robota kako bi se zaštitili od okruženja;
• Serijska komunikacije i kablovi za kamere su ugrađeni u telo što omogućava izvođenje zahtevnih aplikacija.

Smanjenje ukupne cene

• Stabilniji rad se postiže većim brojem ruka i senzora;
• Implementacija IP20 standarda.

Velika brzina i tačnost

• Povećanje brzine se postiže smanjivanjem mase robota i elegantnijim dizajnom;
• Optimizovanje rada uz korišćenje specijalnih usporavača i motora.

Visoka pouzdanost

• Pouzdanost se povećava korišćenjem istih tipova delova u različitim modelima;
• Instaliranje funkcija za preventivno održavanje i dijagnozu otkaza.

Nova SF/SFQ serija robota se izrađuje u dve verzije: standardnoj i iQ verziji.
Standardna verzija RV-SQ samostalnih robota je namenjena realizovanju jednostavnih robotskih ćelija. Pored robotske ruke opremljenja je i robotskim kontrolerom CR- 750-SF. U standardnoj opremi na raspolaganju su različiti interfejsi: dodatne ose, Ethernet, CC-Link, enkoderski ulazi…
Za realizovanje velikih i složenih ćelija, objedinjenih u e-F@actory platformui razvijena je iQ verzija RV-SFQ sa robotskom jedinicom CR-750-SFQ koja omogućava izuzetno brzu komunikaciju sa zajedničkom memorijom i različitim PLC jedinicama.

Nova SF/SFQ serija ima poboljšane osnovne performanse u odnosu na prethodne Sq i SD serije, što se ogleda, pre svega, u povećanoj produktivnosti. Roboti SF/SFQ serije su najbrži u klasi, a pri tome zauzimaju najmanji radni prostor.

Dizajnirani su tako da je na njih lako instalirati različite alate što im omogućava kvalitetnu obradu različitih objekata. U samim ćelijama implementirana kontrola za izbegavanje sudara robotskih ruku omogućava bezbedno funkcionisanje više robotskih ruku na malom prostoru.
Ruke su opremljene novim funkcionalnim griperima koji obezbeđuju uspešno hvatanje bez oštećenja čak i mekih objekata. Ugrađeni senzor sile detektuje svako pogrešno naleganje objekta i imaju implementiranu “teaching” funkciju. Uz 3D vision senzor ovim robotima je lako pakovati objekte u duboke kutije ili sastavljati nekoliko objekata u prostoru.

Na kraju treba pomenuti da je instalacija robota SF/SFQ serije izuzetno pojednostavljena korišćenjem softverskog paketa iQ Works sa ugrađenim interfejsima ka PLC-u, servoima, VFD, HMI i drugim robotima.


Više informacija: INEA SR d.o.o., Ul. Karadjordjeva 12/217, 11300 Smederevo, Republika Srbija, Telefon: + 381 64 68 55 187 ili +381 64 190 83 57, http://www.inea.rs