Četvoroosovinski industrijski robot IRB 460 je idealan za integraciju u postojeće linije za pakovanje

Ovih dana je u toku finalizacija instaliranja linije za automatsko pakovanje, slaganje i strečovanje praškastih proizvoda u firmi „Sika” u Šimanovicima. Isporučilac opreme je kompanija „Iva procesna oprema” iz Aranđelovca koja za svoje linije automatskog pakovanja i slaganja, već par godina unazad, koristi ABB robote IRB 460. Ovo je treća „Ivina“ instalacija koja za proces paletizacije koristi industrijskog robota IRB 460.

„Iva procesna oprema” se uspešno bavi projektovanjem, proizvodnjom, montiranjem i puštanjem u rad procesne opreme: uređaja, mašina, linija, postrojenja i fabrika. Sa kompanijom ABB u Srbiji, ostvarila je uspešnu saradnju u oblasti robotike krajem 2011. godine, kad je naručila prvog industrijskog robota IRB 460. Pozitivno iskustvo tokom integracije i zadovoljstvo performansima robota dovelo je do uspešnog nastavka saradnje među kompanijama i specijalizaciju kompanije „Iva procesna oprema” za integraciju ABB-ovih industrijskih robota. Na početku saradnje „Iva procesna oprema” je nakon obuke dobila sertifikat za programiranje kao i sveobuhvatnu tehničku podršku ABB-a u Srbiji, što im je omogućilo da se bez problema upuste u ABB-ov svet robotike. ABB-ov industrijski robot IRB 460 je vrlo kompaktan robot kapaciteta do 1200 vreća na sat, nosivosti 110 kg i dohvata 2,4 metra. “Ponovljivost programirane pozicije u prostoru je reda 0.2 mm. Reč je o verovatno najbržem robotu za paletizaciju u svojoj klasi“, izjavio je ABB-ov prodajni inženjer Branislav Mrgud, zadužen za oblast robotike.

Zahvaljujući ABB-ovom patentiranom softveru za kontrolu pokreta Quick¬Move™ i TrueMove™ paletizacija se odvija izuzetno glatko pri velikoj brzini kretanja, tako da se mogu pakovati i izuzetno osetljivi proizvodi bez bojazni od oštećenja. Kablovi robota su integrisani u izuzetno rigidno telo samog robota što produžava životni vek robotskog sistema.

ABB-ov „RobotStudio” softver omogućava izuzetno realistično “offline” programiranje, a za proces paletizacije razvijen je i specijalni softverski paket “Palletizing PowerPack” koji omogućava uštedu vremena programiranja do 80%. Ovakvi softverski paketi razvijeni i za druge tipične primene robota (zavarivanje, farbanje, sečenje, opsluživanje mašina, itd.) korisniku omogućuju vrlo jednostavno programiranje ABB-ovih robota bez znanja Rapid programskog jezika. Robotska paletizacija u odnosu na klasična rešenja pruža mnogo veću fleksibilnost i brzo prilagođavanje linija za pakovanje u slučaju implementacije novih proizvoda, mogućnost opsluživanja više linija za pakovanje istovremeno i manje zahtevno održavanje.

Multinacionalna korporacija ABB ima više od 25 godina iskustva u oblasti paletizacije što joj je omogućilo kreaciju vrhunskog robotskog rešenja za paletizaciju.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatike koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima u efikasnijem korišćenju električne energije, u povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu. Kompanije članice ABB Grupe posluju u oko 100 zemalja i zapošljavaju oko 150.000 ljudi širom sveta.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Kumodraska 235 , 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.com/