ICM electronics je primenio najsavremenija robotska rešenja za proces MIG/MAG zavarivanja.  Značenje skraćenice MIG/MAG je MIG – Metal inert gas (zavarivanje metala u inertnom gasu, npr u čistom argonu), a MAG – Metal active gas (zavarivanje metala u aktivnom gasu, na primer u čistom CO2 gasu ili u mešavini argona i CO2 ili mešavini argona i O2).

Rešenje u fabrici predizolovanih cevi

Postavljeni cilj robotskog zavarivanja standardnih lukova i T-uboda od strane fabrike predizolovanih cevi je bio:

 • povećanje produktivnosti;
 • poboljšanje kvaliteta zavarenih spojeva na standardnim lukovima i T-ubodima.

migmag1

Pored osnovnog zadatka tehnološkog rešavanja problema robotskog zavarivanja, bilo je potrebno rešiti:

 • mogućnost pravljenja kontinuirane složene putanje;
 • mogućnost stezanja cevi spoljašnjeg prečnika od fi 26,9 do fi  406,4. Dužine krakova standardnih lukova su do 500mm;
 • napraviti koncepciju pravljenja velikog broja programa usled postojanja velikog broja različitih proizvoda.

Da bi se rešio problem pravljenja kontinuirane složene putanje, izabran je novi model 6-osnog robota za zavarivanje sa šupljom rukom i dohvatom do 1632 mm kao i 2-osni servopozicioner nosivosti 500kg. Da bi se rešio problem brzog i efikasnog stezanja različitih prečnika cevi, izabrana je pneumatska stezna glava čije aktiviranje se obavlja uz pomoć nožnog pneumatskog razvodnika. U cilju rešavanja problema velikog broja programa, u toku puštanja robotskog sistema u rad izvršena je obuka za programiranje robota predstavnika fabrike predizolovanih cevi. Ovim konceptom su ostvareni postavljeni ciljevi, produktivnost na većim prečnicima je povećana i do 8 puta, postavljenom tehnologijom zavarivanja i pravilnom putanjom postignuta je ponovljivost kvaliteta zavarenog spoja. Obučavanjem predstavnika fabrike predizolovanih cevi, omogućeno je samostalno programiranje robota za različite dimenzije proizvoda.

Upotrebljeni proizvodi:

 • Robot za zavarivanje
 • 2-osni servopozicioner
 • Robotski aparat za zavarivanje
 • Pneumatska stezna glava

Rešenje za proizvođača poker aparata

Od strane naručioca – proizvođača poker aparata, traženo je povećanje produktivnosti u oblasti zavarivanja delova poker aparata. U rešavanju problema zavarivanja pojedinih delova na stranice poker aparata, neophodno je rešiti pravilno pozicioniranje delova na stranice poker aparata.

migmag2

S obzirom da proizvođač poker aparata ima dobru pripremu delova (u svojoj proizvodnji koristi CNC mašine) za zavarivanje, moglo se pristupiti izboru robota za zavarivanje. Izabran je robot koji svojim dohvatom (1373mm) može da pokrije sve dimenzije stranica poker aparata. U cilju rešavanja problema pravilnog pozicioniranja delova na stranice poker aparata, odabrana je koncepcija pozicioniranja delova korišćenjem drugog robota. Odabran je robot dohvata 1373mm i nosivosti 6kg. S obziromda su delovi različitih dimenzija i oblika u njihovom rukovanju je neophodno korišćenje različitih alata, a za njihovu izmenu se koriste pneumatski izmenjivači alata. Koncepcija sa dva robota je isprobana u ICM-ovom centru za robotiku korišćenjem pomoćnih stolova za postavljanje pojedinačnih delova sa kojih je robot za manipulaciju prebacivao delove na sto za zavarivanje. Već u prvom probnom radu koncepcija je pokazala znatno povećanje brzine zavarivanja. Za konačno rešenje, ICM je isprojektovao i napravio rotacioni sto sa servo pogonom sa kojeg robot za manipulaciju prebacuje delove na sto za zavarivanje. Ovo rešenje je proizvođaču poker aparata povećalo produktivnost na liniji zavarivanja i više od zahtevanog, što je omogućilo veoma brz povrat investicija.

Upotrebljeni proizvodi:

 • Robot za zavarivanje
 • Robot za manipulaciju
 • Rotacioni sto
 • Robotski aparat za zavarivanje
 • Pneumatski izmenjivač alata

Više informacija: ICM electronics d.o.o., Branka Bajića 46/3, 21000 Novi Sad, Srbija, Tel:  +381 21 6518-458 , Tel:  +381 21 6518-777 , http://www.icm.rs