8.0 TOTAL SCORE

Libre Computer Renegade ROC-RK3328-CC

SBC

Libre Computer Renegade ROC-RK3328-CC je dobro rešenje za ekonomičan server sa svojim USB 3.0 portom i 1 GB Ethernet konekcijom.


Kvalitet izrade 7
Implementirana tehnologija 7
Lakoća korišćenja 8
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • 1 GB Ethernet
  • USB 3.0
  • HDMI 2.0 i kompozitni video izlaz
  • Dobra cena
CONS
  • Zahteva pristojno napajanje uz microUSB
  • Izuzetno tanka ploča
  • Obavezno aktivno hlađenje

Libre Computer u saradnji sa Firefly timom konstruisao je jedan interesantan SBC čija je okosnica Rockchip RK3328 Quad Core A53 CPU i Quad Core Mali-450 GPU. Tehnologija nije nova, i samo je zbog događaja vezanih za koronu, ovaj SBC izgubio atraktivnost koju bi imao u tom trenutku. Možemo ga uporediti sa RPi3 uz nešto bolje performanse po boljoj ceni. Cena je i dalje tu i sa svojih 35$ on nudi dosta.

Hajmo redom da u ovoj recenziji zavirimo u jednu interesantnu zamisao koja je iznedrila „Renegade“, kako Libre Computer naziva ROC-RK3328-CC i koji su nam poslali za potrebe ovog prikaza. Odmah da napomenemo da se pod identičnim nazivom ROC-RK3328-CC SBC on može nabaviti i kod Firefly-a. Ne samo da se može nabaviti, već se kod njih može naći puna softverska podrška sa imidžima operativnih sistema koji rade.

Zašto ovo ističemo? Na internetu smo se na dosta mesta susreli sa starim komentarima korisnika da imaju problema sa imidžima sa sajta proizvođača: Libre Computer. Najnoviji firmveri koje su oni objavili u decembru mesecu sa Ubuntu 20.04, 22.04 i 22.10 kao i Raspbian 10 i 11 koje smo probali rade, ali smatramo da je, posebno Ubuntu 20+ jednostavno prezahtevan za ovaj sistem, posebno ako se radi uz grafiku. Zato savetujemo da od Firefly-a preuzmete Unutnu 16.04 ili Debian. Isto važi i za Android7.1 i Android8.1.

Renegade ROC-RK3328-CC cooling

Obratite pažnju obavezno na SD Firmware Tool koji se nalazi u download sekciji ROC-RK3328-CC na Firefly sajtu. Softver je baziran na balenaEtcher aplikaciji i omogućava postavljanje firmvera, uz opciju da se on preuzme sa neta ili da ga Tool pročita sa hard diska. Dakle može biti bilo koji.

Vratimo se na Libre Computer sajt. Lakka i LibreElec su zasijali u potpunosti, možemo ih preporučiti sa jednom ogradom. Target ovog SBC-a nije video, već rad sa mrežom i diskovima. Ako posmatramo samo ponudu ovog proizvođača, za video uzmite Le Potato AML-S905X-CC.

Najzad, sa Armbian distribucijom smo mi najzadovoljniji i ako bi trebali da preporučimo OS, to bi bio Armbian.

Specifikacije

Specifikacija
CPU Rockchip 3328
Frequency up to 1.5GHz
Cryptography Extension
GPU ARM Mali-450 MP2 Quad-Core GPU
RAM 1GB ili 2GB DDR4 SDRAM
USB 1 USB 3.0 i 2 USB 2.0 Type A
Ethernet 1GB
Konektori 3.5mm TRRS AV Jack
HDMI 2.0
MicroUSB Power In
MicroSD Card Slot
eMMC 5.x Interface
IR Receiver
GPIO Header (PWM, I2C, SPI, GPIO)

Hardver ovog SBC-a otkriva nameru inžinjera koji su ga dizajnirali. Prvo što vidimo je Rochchip RK3328, 64 bitni ARM, sa kripto endžinom. DDR4 RAM ukupno 1 ili 2 GB u dve ili četiri banke brzine 2400 Mbps. 1 MB verziju treba koristiti za headless ili CLI, dok je 2 MB odgovarajuća za desktop. Vidimo i da je sama pločica tanka, na šta treba obratiti pažnju prilikom montaže da ne bi došlo do savijanja i potencijalnog uništavanja SBC-a.

Renegade ROC-RK3328-CC up view

Na ploči su dva USB 2.0 i jedan USB 3.0, Ethernet 1GB i eMMC 5.x interfejs, čitač SD kartice i uobičajen 40 pinski konektor.

Video izlaz je HDMI 2.0, a pored njega je CVBS kompozitni video izlaz. Sasvim dovoljno za sve potrebe prikaza u svakoj aplikativnoj primeni.

Renegade ROC-RK3328-CC bottom view

Najzad treba obratiti pažnju na potrošnju i hlađenje. RK3328 zahteva hlađenje za sve svoje primene i veoma brzo će bez aktivnog hlađenja uspeti da održi performanse duže od par minuta. Sam proizvođač je postavio granicu od 60C, kao granicu operativnog rada čipa. Razlog su objasnili željom da se obezbedi dugotrajnost.

Renegade je osetljiv na napajanja nedovoljnog strujnog kapaciteta, a budući da je stavljen microUSB umesto USB-C konektora, potrudite se da i kabal bude kvalitetan i ne duži od 20-tak santimetara.

Izbor brzih komunikacija USB i Ethernet, uz DDR4 i četiri A53 jezgra u RK3328 koji za video traži više memorije i disipira dosta toplote pri intenzivnom radu, jasno otkrivaju namenu ovog SBC-a. Možemo reći da je ROC-RK3328-CC smišljen da radi serverske zadatke, za nisku cenu. Za uloženi novac, dobićete korektan hardver koji će dugo trajati.

 

Latest posts by mehatronika (see all)