Novi Le Potato V2 je pred nama. Dobili smo uzorak od proizvođača Libre Computer kako bi se upoznali i preneli iskustva i pre nego što bude dostupan. Ovo znači i da u trenutku pisanja ovog teksta ne postoji zvanična softverska podrška i zato ćemo taj deo recenzije ostaviti za kasnije, kada sam Libre Computer bude stao iza softverske podrške. Smatramo da je u ovom trenutku, bilo kakva recenzija nezvaničnih paketa, potpuno besmislena.

Ono što nije besmisleno i iza čega možemo stati, su hardverske mogućnosti i rešenja nove verzije Le Potato V2. Sam proizvođač napominje da Le Potato V2 neće ukinuti Le Potato V1, već će obe realizacije biti ponuđene konkuretno tržištu, kako bi se omogućio izbor u skladu sa potrebama.

Le Potato V2 top

Le Potato V2 je baziran na istom ARM Amlogic S905X čipu sa kripto mogućnostima, koji je vremešan, ali u isto vreme dobro podržan, posebno u raznim realizacijama set-top boksova ili retro-gaming konzola. Od memoriskih kapaciteta, prva promena je u prelasku na 2400 MHz DDR4 1,2V memoriju, koja je sada u dva, umesto u nekada četiri čipa 2133 MHz DDR3 1,5V. Na ploči je i 128Mbit NOR Flash (1,8V) i konektor za eMMC 5.x module (strogo na 1,8V). Obratite na ovo pažnju, jer je u prethodnoj verziji postojala podrška za 3.3V eMMC 4.x. Od noviteta je i mali prekidač na ploči, koji selektuje boot opcije (SPI NOR za opšte namene ili eMMC za Android gde je potreban secure boot). Tu je i držač za SD karticu, kao i na prethodnom modelu.

Le Potato V2 bottom

Le Potato V2 više nema kompozitni video izlaz CVBS, ali je ostao HDMI 2.0. Tu su 4 x USB 2.0 Tip A, kao i zadržan microUSB za napajanje. Smatramo ovo lošom odlukom, iako se pravda manjim troškovima i manjim generisanjem otpada, posebno što bi Le Potato trebao da bude zamena za RPi 3 uz dodatni Crypto Engine koji RPi 3 baziran na A53 arhitekturoi ne poseduje pa bi većina kućišta i rashladnih rešenja trebala da bude transferabilna.

Nedostatak WiFi, BT i PoE je nešto što je prethodna verzija imala kao nedostatak. Najavljeno je, mada mi nismo dobili uz Le Potato V2 da će biti izvedeni kao dodatni moduli. Na poliči se sa gornje strane nalaze dodatni konektori koji bi trebalo da omoguće upravo povezivanje dodatnih prilagođenih modula od ovog proizvođača.

Le Potato V2 new ports

Utisak nam je pozitivan. Hardverska priprema je učinjena smišljeno i sa dobrim iskustvom i namerom da uređaj zameni RPi3 gde god je to moguće, uz par dodatnih mogućnosti u vidu kripto ekstenzija, nešto efikasniju i bržu memoriju, ugrađenog NOR Flash-a.


Više informacija: Libre Computer

Latest posts by mehatronika (see all)