12 saveta iskusnog stručnjaka za vrućinu

Na osnovu iskustva onog jadnog cvrčka, pravi ljubitelji basni će reći da je sada pravo vreme da se brine o vrućinama koje će se ponoviti idućeg leta. Iako je u to teško poverovati dok gledamo vesti o polarnim vejavicama kod nas i tu i tamo po svetu, bojim se da su u pravu.

Prenosimo Vam neprocenjiva iskustva i savete jednog tipičnog cvrčka zaposlenog u održavanju, koga je teško ubediti da treba da misli o letnjim vrućinama dok sneg zatrpava puteve po Srbiji. Dobro ih proučite, ako ih shvatite kako treba možete sebi uštedeti mnogo brige i novca.

Šta kaže naš iskusni savetnik:

1. Pregrevanje opreme?
Sve je to luk i voda, to se prosto rešava. Priručnim sredstvima. Imamo na raspolaganju toliko mogućnosti da se RASHLADIMO!

2. NE TREBA ŽURITI!
Do leta i vrućina ima vremena.
Zašto bi sada o tome mislili, sve to može da se uradi i u junu.

3. Instalirajte SPLIT SISTEM koji se koristi za stanove. Jevtino, radi dok radi.
Ne kvare se tako često, samo kada su najveće vrućine.

4. Nemojte da vas prevare da kupite opremu za klimatizaciju industrijske klase. Ne smeju vas zavarati trikovi: „apsolutna pouzdanost“, „neprekidni rad“,  „prilagođeno industrijskim uslovima rada“. Sve je to UJDURMA da platite više.

5. Prethodna analiza i snimanje: NIKAKO!
Termokamera je nepotrebna đavolska naprava, proračun je gubljenje vremena.
Valjda sami znate i bez toga šta vam je potrebno.

6. LAŽ je da jevtine klime imaju problem sa prašinom i radom u teškim uslovima okruženja. Dok ne crknu, one rade sasvim fino. Dovoljno je redovno čistiti filtere, desetak puta dnevno.

7. Ne glupirajte se  sa ugovaranjem preventivnog ODRŽAVANJA. To su nepotrebni troškovi. Imate vi svoje majstore, popraviće kada bude trebalo. Koliko god da košta i  traje.

8. NI U SNU ne pristajte na ugradnju sistema sa čilerima i izmenjivačima sa vodom. To što je to standardno i jedino efikasno i pouzdano rešenje za teške uslove rada ne važi za vas. To je za one što ne znaju šta će sa parama, pa izmišljaju burgije.

9. Ovi klinci sada vezuju klime na RAČUNARE koji mere temperaturu i vlagu i beleže podatke o radu i kvarovima. Budibogsnama, računari su za kancelariju, ne za fabriku., ne dolazi u obzir!

10. Ne bojte se ispada i kvarova. Pa šta ako stane linija zbog pokvarene klime?
Sva ta trabunjanja o GUBICIMA usled stajanja, ako to ne možemo da podnesemo, bolje da nas nema.

11. Ako baš crkne klima, lepo otvorite vrata i stavite VENTILATORE. Malo brašna ili ugljene prašine u ormanima, neće valjda da smeta.


12. NIKAKO SE NE OBRAĆAJTE ZA POMOĆ I SARADNJU VESIMPEX-u. Opšte je poznato da se oni ne pridržavaju ni jednog od navedenih pravila, rade upravo suprotno. Imaju i termokameru, snimaju, rade proračune, instaliraju samo industrijsku opremu, nude održavanje. Šta će to vama…

Ako se ipak odlučite da im se javite, imate adresu i kontakt podatke tu dole, verujemo da će vam  rado odgovoriti.

Samo, nemojte posle da vam nismo rekli!


Više informacija: Vesimpex, Petra Konjovića 12V, 11090 Beograd, Tel: +381 11 3510 683 , http://www.vesimpex.rs

Aleksandar D.
Follow me