Danas u svetu postoji 150 miliona startapova, a svake godine otvori se više od 50 miliona novih. Startap programi u srednjoj i istočnoj Europi sve više privlače pažnju investitora širom sveta. Predviđanja pokazuju da se vrednost startupova u poslednjih 10 godina povećala 19 puta, a u regiji je „rođeno“ 19 jednoroga (unicorna).

„Startapovi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu privrede rešavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu te time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posledično, više prilika za zapošljavanje. – komentarisao je Alfredo Giannattasio, regionalni direktor marketinga i operacija, Microsoft Multi-Country regije*. No, uprkos ovim činjenicama, procenjuje se da više od 90% startapa prestane sa poslovanjem u prvoj godini, budući da je njihovo putovanje nepredvidivo i ispunjeno neizvesnošću. Kako bi preživjeli, uz kapital i ulaganja, neophodne su im odgovarajuće veštine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, a posebno u našoj regiji, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima”, dodao je.

Regionalni startap programi

Baltička regija smatra se domom nekih od najvećih europskih startapa, s Estonijom na čelu. Estonski IT startup CostPocket razvio je aplikaciju za prepoznavanje teksta koja može digitalizirati papirnate dokumente s velikom točnošću u roku od nekoliko sekundi, omogućujući firmama bolje korištenje njihovog vremena. U Litvaniji isLucid kreira dodatnu vrednost za firme iz transkripata sastanaka. Softver na Microsoft Teams platformi organizuje transkripte i čini ih deljivima, pretraživima i integrisanijima sa rešenjima za upravljanje zadacima koje preferira organizacija klijenta. Modeli utemeljeni na veštačkoj inteligenciji predviđaju potencijalne zadatke i vrše preformulaciju govornog jezika u kvalitetno napisane beleške na više od 30 jezika. U Letoniji, startap kompanija RoboEatz izumela je potpuno autonomni robotski kuhinjski sistem koji priprema, kuva i poslužuje širok raspon jela. Koristeći aplikaciju RoboEatz, kupci biraju svoj jelovnik s mogućnošću personalizacije, uključujući ili isključujući sastojke na temelju svojih prehrambenih preferencija.

U istočnoj Europi i Evroaziji, bugarska startup kompanija Fantasian Ltd razvila je softver Fantastic stay za upravnike i vlasnike nekretnina. Koristeći ovaj softver, oni nadziru svoje liste na platformama za iznajmljivanje na odmoru i svoje web stranice za rezervacije – sve sa jednog nadzornog panela. U Mađarskoj je startup kompanija EDUardo Business Simulation stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, utemeljenu na Microsoftovim tehnologijama. Platforma pruža izuzetan obrazovni sadržaj u obliku interaktivnih studija slučaja i stoga se može lako integrisati u projekte učenja u korporacijama, ustanovama za obuku i poslovnim školama. U Ukrajini, sjajan primer inovacije putem veštačke inteligencije dolazi od startap firme Elai.io. Ovaj startup omogućuje korisnicima korišćenje teksta za generisanje videosadržaja i prilagođenih AI videa koji prikazuju stvarne ljude. Kazahstanski startap Uniqa pruža korisnicima mogućnost korištenja veštačke inteligencije u svakodnevnom životu. Uniqa prikuplja i analizira podatke iz stvarnih razgovora u stvarnom vremenu 24/7, a zatim ih prikazuje u Power BI izveštajima koja pomažu u donošenju ispravnih upravljačkih odluka.

Naša regija takođe se može pohvaliti rastućom startup scenom. Make IT Easy hrvatski je tehnološki startup čije je rešenje mobilityONE temeljeno na oblaku, a izgrađeno na ideji da se upravljanje dnevnim aktivnostima i proračun može olakšati povezivanjem s vozilima. Hrvatski startup CircuitMess, već dobro poznat kao hardverska firma, dizajnira i proizvodi edukativne i zabavne elektronske uređaje kao što su STEM igračke za učenje, koje su dostupne i u trgovinama širom Amerike. U Sloveniji je QLECTOR Ltd razvio rešenja za proizvodnju temeljena na umetnoj inteligenciji koja pokreće QLECTOR LEAP AI Platformu i digitalnog blizanca koji omogućuje planerima i koordinatorima timova da zajedno kreiraju optimalne planove i održavaju proizvodnju, zatvarajući jaz između teorije planiranja proizvodnje i realnosti u pogonu. Softverska platforma srpskog startupa B2Bee sadrži nekoliko integrisanih aplikacija. Njihova strategija je obuhvatiti end-to-end potrebe veleprodavaca preko prodajnih kanala – od porudžbine do isporuke. Hrvatski Infobip i Rimac prednjače primerom, izrastajući iz regionalno poznatih startupa u regionalne jednoroge 2020., odnosno 2022. godine.

Alfredo Giannattasio - Microsoft

Alfredo Giannattasio – Microsoft

„Zvezde sutrašnjice rađaju se danas, i to upravo ovde u regiji, a mi imamo jedinstvenu priliku da igrmo ključnu ulogu i pružamo im pomoći u njihovom rastu. Programi kao što su Microsoft for Startups Founders Hub i ISV Success program mogu im pomoći na tom putu. Digitalne tehnologije, oblak, veštačka inteligencija, veliki podaci, moderne mreže i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa biće ključne za postizanje veće ekonomske proizvodnje i rasta.” – zaključio je Alfredo Giannattasio.

Kao što je nedavno pokazalo Microsoftovo istraživanje, digitalno napredne zemlje dokazano su zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije. A imati jaku i digitalno dobro razvijenu startup scenu jedan je od ključnih pokretača njihovog uspeha.

Napomena: Microsoftova *Multi-Country regija sastoji se od 25 jedinica u srednjoj i istočnoj Europi i Evroaziji: Armenija, Albanija, Azerbajdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Gruzija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Moldavija, Mongolija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Dodatne informacije

Microsoft for Startups Founders Hub je platforma koja podržava startap programe u bilo kojoj fazi njihovog putovanja – kroz tehničke i poslovne resurse, omogućujući im da pokrenu ideju ili proizvod, oslobode kreativnost, pristupe mentorstvu, prilagođenom sadržaju i putevima učenja te prošire svoju mrežu. Nakon što postanu deo programa, osnivači dobivaju do 150 hiljada dolara Microsoft Azure kredita. Značajan nivo alata za razvoj i produktivnost, prednosti LinkedIn-a i mnoge druge pogodnosti. Osnivači mogu započeti sa korišćenjem platforme za nekoliko minuta i ukloniti tradicionalne prepreke izgradnji tehnološke f irme demokratizacijom u prošlosti nedostupnih resursa, uključujući stručno mentorstvo bez ikakvih troškova.

Program ISV ​​Success – Startapovi u kasnijoj fazi i oni koji su diplomirali na našim startup programima dobrodošli su da se pridruže programu ISV Success, prikladnom za firme koje razvijaju vlastita rešenja u Microsoftovom oblaku ili su voljne da migriraju na Microsoftov oblak i objave aplikaciju na Microsoftovom komercijalnom tržištu. To je 12 meseci dug, besplatan program s opsežnim spiskom pogodnosti.

Više regionalnih priča pronađite na CEE Multi-Country News Center – Microsoft News Center CEE MC

Marija D.