Industrijski Ethernet omogućava implementaciju Ethernet standarda kod mrežnih uređaja u industrijskoj proizvodnji. Sa industrijskim Ethernet-om, moguće je inkorporirati uređaje potrebne za koordinaciju i kontrolu proizvodnog procesa u postojeću Ethernet mrežu.
Nova rešenja koja nam sada dolaze iz firme MENNEKES, poznate po izuzetno kvalitetnim industrijskim konektorima, nastala su kao plod saradnje sa industrijom. Kompletna oprema za prenos energije i podataka je bazirana na AMAXX® sistemu kućišta. Kao rezultat dobijeno je kompletno rešenje za realizaciju lokalne industrijske mreže koje se izuzetno lako implementira.

Ovako realizovani industrijski Ethernet je modularan i kombinuje tehnologiju potrebnu za prenos podataka sa tehnologijom za prenos napajanja. Ovakvo rešenje je optimalno za realizovanje lokalne mreže ili pod-mreže u teškim industrijskim uslovima.

Gde god su u proizvodnji ili logistici potrebni i podaci i napajanje – na primer u prijemnom odeljenju, u mašinskom sektori ili u skladištima – bez obzira da li se radi unutra ili na otvorenom, realizacija razdvojenih, specijalizovanih mreža je zastarelo.

Visoka fleksibilnost kroz modularnu strukturu
Industrijski Ethernet može biti opremljen mnoštvom dodatnih uređaja kao što su prekidači, razvodne kutije i data konektori. Ovi dodaci omogućavaju prepovezivanje u svakom trenutku. Razvodnici i data interfejsi su izvedeni preko RJ45 data modul konektora, koji omogućavaju upotrebu fabrički izrađenih kablova za povezivanje. Sistem modularnih AMAXX® kućišta omogućavaju kreiranje individualno adaptiranih instalacija.

Čiste prednosti
Manje materijala je potrebno nego kod standardnih individualnih instalacija jer se sve komponente nabavljaju kod jednog nabavljača. Vreme instalacije je takodje smanjeno. AMAXX® kućišta se postavljaju brzo i lako. Za postavljanje instalacije dovoljan je jedan radnik.

Pogodan i bezbedan za industriju
Komponente su optimalno zaštićene od prašine, vlage i drugih uticaja okoline elegantnim i robusnim AMAXX® kućištima izvedenih u IP 44 i IP 67. U kućištu su mrežni i energetski delovi razdvojeni zbog bezbednosnih razloga.

Zaključak
Implementirajući industrijski Ethernet, kompletna oprema za prenos energije i prenos podataka mogu se nabaviti od jednog proizvođača. Ovako realizovano modularno rešenje štedi vreme planiranja, kalkulacija, naručivanja i postavljanja. Takođe ovo rešenje je lako proširiti i razviti.

Detalji industrijske mreže

U mrežnom delu

  • Splet fiber optičkih kablova može se povezati preko 6 OWG kaplera SC/ST duplex
  • 1 OWG se koristi za dodatnu zaštitu kmrežnih kućišta
  • 4 OWG izlaza su slobodni
  • 6-portni Ethernet prekidač sa montažom na DIN šinu
  • 1 napajanje 24V sa montažom na DIN šinu
  • 4 RJ45 Cu porta – Cepex data port
  • 1 RJ45 Cu port – za externe konekcije (e.g. AirKRAFT®)

Više informacija: Sobel d.o.o., Ustanička 125-I, Šumice, 11000 Beograd, Srbija, Tel/fax: 011/3087-507, 3087-064, http://www.sobel.rs