„Red, rad i disciplina, odrednice za Nemce i Nemačku, upotpunila sam i saznanjem da su Nemci, barem oni koje sam upoznala, krajnje jednostavni ljudi, koji vole život i umeju da u njemu uživaju.“

U februaru mesecu ove godine bila sam polaznik osnovnog, sertifikovanog KNX seminara, održanog u organizaciji kompanije ABB, u centru za obuku korisnika, u Hajdelbergu. Na obuku me je poslalo predstavništvo ABB-a iz Beograda. Stigla sam u Hajdelberg u nedelju popodne, na Svetog Trifuna iliti na Dan zaljubljenih. Putovala sam sama, avionom do Frankfurta, a potom taksijem do Hajdelberga. Bilo me je prilično strah kako ću se snaći, s obzirom da nikad nisam bila u Nemačkoj, a ni na tako velikom aerodromu kao što je frankfurtski. Ipak, sve je bilo dobro organizovano; na aerodromu me je čekao vozač sa znakom ABB u rukama; mesto susreta je bilo unapred dogovoreno, a na terminalu na koji sam se iskrcala sve je vidljivo obeleženo natpisima i putokazima i pritom svi zaposleni jako dobro govore engleski. Dakle, teško je zalutati.

Hajdelberg me je dočekao u znaku dana ljubavi: prepun crvenih srdašaca i zaljubljenih parova. Bila sam smeštena u hotelu u neposrednoj blizini starog dela grada- AltStadta. Glavna ulica -HauptStraße u AltStadt-u je veoma dugačka pešačka zona, popločana kamenom. Sa obe strane ulice protežu se stare kuće, sa besprekornim izlozima u kojima su smeštene radnje, knjižare, restorani i hoteli. Hajdelberg je grad mladih i to se primeti na svakom koraku. Poznat je kao sedište jednog od najstarijeg univerziteta u Evropi, osnovanog 1386. godine. Ovaj šarmantni grad od 140.000 stanovnika, i skoro isto toliko studenata i naučnika iz celog sveta, smešten je na obalama reke Nekar i okružen šumovitim brdima. Na jednom od brda iznad grada smešten je i Hajdelberški zamak, rezidencija grofova Palatina od XII veka. Ovaj zamak je kroz istoriju više puta bio uništavan i obnavljan, a njegovi ostaci danas su dobro konzervirani.

Prvi dan obuke i upoznavanja sa predavačima i polaznicima seminara protekao je veoma brzo. KNX centar za obuku se nalazi u sastavu ABB-ove fabrike Stotz-Kontakt, u predgrađu Hajdelberga. ABB STOTZ-KONTAKT razvija, proizvodi i prodaje uređaje iz domena automatike i elektro-instalacija za zgrade, mašine i industrijska postrojenja. KNX je svetski, potpuno otvoreni standard za inteligentne kuće i zgrade. U okviru KNX trening centra se nalazi velika učionica sa izuzetno dobro opremljenom laboratorijom tj. ispitnim stolovima, na kojima je  energetski povezana sva KNX oprema na kojoj polaznici kursa rade praktične vežbe i polažu ispit.

Pored mene na obuku su došla dva Irca i dva inženjera iz Saudijske Arabije. Četa mala, ali odabrana. Predavač nam je bio Nemac, Jurgen Schilder, veoma simpatičan, duhovit i elokventan mladi inženjer. Govorni jezik nam je bio engleski i sasvim lepo smo se sporazumevali. U pauzama između predavanja pili smo kafu i neobavezno ćaskali ili smo sa Jurgenom pričali o svom poslu kojim se bavimo kod kuće. Prvog dana smo dobili plan i program obuke i Jurgen ga se savršeno pridržavao. Predavanja i vežbe su trajale svakodnevno od 9 do 17h, sa jednosatnom pauzom za ručak. Na ručak smo išli u fabrički restoran, u kome se hrane svi zaposleni u fabrici. Restoran je čist, sa velikim izborom različitih jela, a briga o zaposlenom čoveku prisutna je na svakom koraku.
Posle uvoda u osnove KNX i objašnjenja o razlici između KNX-a i konvencionalnih instalacija, grupnog adresiranja i objekata, sledile su prve praktične vežbe za ispitnim stolom. Svaki polaznik je imao svoj sto sa PC računarom, na kome je bio instaliran softver ETS3 Professional, softverska alatka neophodna za projektovanje, parametriranje i puštanje u rad KNX uređaja. Svako je dobio odštampan list papira, sa opisom vežbe koju treba da odradi, pri čemu smo išli od lakših ka težim vežbama. Prvo smo naučili kako da napravimo neophodna podešavanja u ETS3 softveru, zatim kako da uvezemo bazu sa KNX proizvodima, pa da kreiramo projekat i podesimo njegovu strukturu, tj. da odredimo strukturu zgrade i topologiju KNX mreže. Potom smo ubacivali KNX uređaje i njihove aplikacije u strukturu zgrade, da bi onda parametrirali KNX uređaje prema zahtevima iz vežbe. Zatim je sledilo pravljenje grupnih adresa, pa povezivanje grupe KNX proizvoda sa njima odgovarajućim grupnim adresama, da bi se na kraju definisale individualne adrese i kreirale funkcije ubačenih KNX uređaja. Tako smo naučili kako da preko KNX busa palimo svetlo po prostorijama (uključi/isključi), a zatim kako da svetlo dimujemo i da podižemo i spuštamo žaluzine, zaustavljamo ih  i da im zakrivljujemo krilca. Jedna od vežbi je bila i centralno isključenje svih uređaja, pritiskom na taster centralnog isključenja. Naposletku smo naučili i da upravljamo DALI uređajima, korišćenjem DALI gateway-a. Svi uređaji sa kojima smo radili bili su proizvedeni u ABB-ovim fabrikama STOTZ KONTAKT u Hajdelbergu i Busch-Jaeger ELECTRO u Lidenšajdu. STOTZ KONTAKT proizvodi KNX uređaje za montažu na DIN šinu, kao što su: napojne jedinice, bus kapleri, višekanalni prekidački aktori, dimeri, aktori za podizanje i spuštanje roletni, HVAC aktori, binarni ulazni moduli, logički moduli, sobni kontroleri, DALI gejtveji, elektronska brojila sa KNX interfejsom, „room master“ uređaji za inteligentno upravljanje hotelskim sobama i apartmanima… Fabrika Busch-Jaeger je okrenuta proizvodnji KNX senzora: senzora pokreta, senzora prisustva u kombinaciji sa senzorom osvetljaja, sobnih termostata za upravljanje grejanjem, hlađenjem, roletnama i rasvetom sa LCD displejom, KNX zidnih tastera za upravljanje rasvetom i roletnama, daljinskih upravljača pa sve do najsavremenijih touch-panela. Na ispitnom stolu bili su montirani svi neophodni aktori i senzori, kao i sistemske komponente, a u zavisnosti od zahteva vežbe birali smo KNX uređaje kojima pristupamo i parmetriramo ih.


Poslednjeg dana obuke, u petak, polagali smo teoretski i praktični ispit, za sticanje sertifikata. Teoretski ispit se sastojao od 50 pitanja. Na svako od pitanja je bilo ponuđeno više odgovora, a tačno je moglo biti više od jednog odgovora. Neka od pitanja i ponuđenih odgovora su bili dvosmisleni i trebalo je dobro razmisliti šta zaokružiti. Posle teoretskog ispita sledio je praktični, gde je za ispitnim stolom trebalo odraditi ispitnu vežbu. Pošto smo se spremali za ispit svih petoro nas ga je i položilo, sa vrlo sličnim rezultatima.

Ono što je mene fasciniralo bila je jednostavnost i pristupačnost većine ABB-ovih stručnjaka koje sam upoznala. Počevši od Jurgena, našeg učitelja, koji pored nesporno velikog znanja iz oblasti KNX i umeća da ga prenese učenicima ima i divnu osobinu da je jednostavan, duhovit i nenametljiv. Uvek spreman da odgovori na postavljeno pitanje i da pomogne. Moram priznati da sam imala podosta predrasuda o Nemcima i da sam većinu izgubila za vreme svog nedugog boravka u Nemačkoj. Svako drugo veče za nas je bila organizovana večera u nekom od boljih Hajdelberških restorana. Domaćin nam je uvek bio neko od inženjera zaposlenih u ABB-u. Tako sam upoznala Thorstena Reibala i Klausa Grunera. I ponovo sam bila fascinirana njihovom jednostavnošću, tačnošću, znanjem i dobrim vaspitanjem. Naši domaćini su pored velike gostoljubivosti i brige o svakome od nas pokazali i spremnost da pričaju neke lične stvari o sebi, kao i želju da nas saslušaju i da saznaju pojedinosti o nama. Ja sam ih doživela kao tople i dobre ljude i kao izuzetne profesionalce..

Vreme mog boravka u Hajdelbergu poklopilo se sa održavanjem tradicionalnog karnevala. Ulice su bile pune veselih i dobro maskiranih ljudi. Poslednji dan karnevala organizovana je velika karnevalska povorka duž HauptStraße. Kolone maštovito kostimiranih i razdraganih Nemaca paradirale su gradom. Sve prodavnice duž glavne ulice bile su zatvorene. I to je bila jedna od predrasuda koju sam odbacila: O da , Nemci umeju dobro da se zabavljaju!

Red, rad i disciplina, odrednice za Nemce i Nemačku, upotpunila sam i saznanjem da su Nemci, barem oni koje sam upoznala, krajnje jednostavni ljudi, koji vole život i umeju da u njemu uživaju.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Kumodraska 235 , 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.com/

Autor teksta:  Jasmina Tomić Vasilić, dipl.el.ing.