Cirih, Švajcarska, 21. januar 2015. – ABB, vodeća kompanija za elektroenergetiku i automatizaciju, sa ponosom prati Solar Impulse i njegovu posadu na letu aviona oko sveta koga pokreće samo sunčeva energija.

Solar Impulse 2 eighteenth flight

Solar Impulse, sa sedištem u Švajcarskoj, je danas izjavio da će započeti svoj istorijski let u Abu Dabiju u periodu od kraja februara do početka marta. Tokom 2014. godine, ABB i Solar Impulse su osnovali inovacijski i tehnološki savez sa ciljem podsticanja zajedničke vizije smanjenja potrošnje resursa i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.

„Solar Impulse će inspirisati nove generacije da prihvate inovacije i tehnologije za rešavanje najvećih izazova na planeti“, rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. „ABB će pratiti tim Solar Impulse-a na svakoj milji njegovog putovanja.“

Tri ABB-ova inženjera su se pridružila Solar Impulse timu, te će svojom stručnošću i predanošću doprineti ovoj misiji. Njihov rad uključuje poboljšanje sistema kontrole za operacije na tlu, poboljšanje elektronike za punjenje sistema baterija u avionu i rešavanje prepreka koje će se pojavljivati usput na ruti.

Na planiranoj ruti aviona od 40.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se menjati na dužnosti kako se avion bude zaustavljao u gradovima, uključujući Muskat, Oman, Varanasi i Ahmedabad u Indiji, Chongqing i Nanjing u Kini, Feniks, Arizona u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe će se zaustaviti u Europi i Severnoj Africi.

Među izazovima koji stoje pred misijom pre nego što se ona okonča u Abu Dabiju sredinom 2015. godine, će biti i neprekidan let u trajanju od pet dana i noći iz Kine na Havaje. Avion, koji se napaja preko 17.248 solarnih ćelija, će tokom dana jedriti na visini većoj od Mont Everesta, kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u vazduhu tokom noći.

ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse proizlazi ne samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, nego i iz slogana kompanije: „Energetika i produktivnost za bolji svet“. Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog transporta i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.

Kao drugi najveći svetski isporučilac solarnih invertora i jedan od najvećih isporučilaca za vetroelektrane, ABB je lider u efikasnoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sveobuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Europi i isporučuje ključnu opremu za najveću svetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.

Piccard je izjavio kako ih je doprinos ABB-a sa svojim vodećim tehnologijama, koje omogućuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i podstiču energetsku efikasnost, Solar Impulse timu, učvrstio u nameri i trudu da pokažu moć inovacije i čiste tehnologije.

01_ABB-SI

„To je ono što je svetu potrebno“, rekao je Piccard, pionir švajcarskog vazduhoplovstva, koji je bio deo prvog tima koji je obišao zemlju u balonu 1999.godine. „U protivnom ćemo izgubiti sve naše prirodne resurse.“

Od 2010. godine su Piccard, predsednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih vazduhoplovnih rekorda na letovima iznad Europe, Severne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.

ABB pozdravlja i deli tu viziju, dok priprema ovog putovanja pobuđuje novo interesovanje za aeronautiku, čistu tehnologiju i obnovljive izvore energije.

Za više informacija o saradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posetite http://new.abb.com/betterworld.

Za više informacija o projektu Solar Impulse, posetite www.solarimpulse.com i povežite se preko facebook.com/solarimpulse,twitter.com/solarimpulse igoogle.com/+solarimpulse.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatike, koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima u efikasnijem korišćenju električne energije, u povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu. Kompanije članice ABB Grupe posluju u oko 100 zemalja i zapošljavaju oko 145 000 ljudi.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Kumodraska 235 , 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.com/